Fülöp Attila: Nagy jelentőségű, hogy jelnyelvből is lehet nyelvvizsgázni

2020. július 9. 12:12 | behir

Az államtitkár szerint bővülhet azok köre, akik ezt a kommunikációs formát is megtanulják.

Amint arról korábban beszámoltunk, államilag elismert nyelvvizsga lesz a jelnyelvből tett vizsga

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár nagy horderejű döntésnek nevezte az Országgyűlés döntését. A napokban a közösségi médiában megosztott posztja szerint az ember kiszolgáltatott nyelv nélkül. Éppen ezért  tartja fontosnak azt, hogy államilag elismert nyelvvizsga lesz a jelnyelvből tett vizsga, így bővül azok köre, akik megtanulják ezt a kommunikációs formát és elismerik azok kitartását, akik megtanulnak jelnyelven kommunikálni.

Az államtitkár arra is felhívja a figyelmet, hogy folyamatosan nő a feliratokkal és a jelnyelvi tolmácsolással közvetített televíziós műsorok száma. Létrejött a jelnyelvi tolmácsok országos névjegyzéke is, és a tolmácsszakma presztízse nőtt a kötelező továbbképzésnek köszönhetően. Hozzátette: a kormány mélyen elkötelezett a hallássérültek és a jelnyelv iránt, legfőbb feladatának tartja, hogy biztosítsa minden fogyatékkal élő számára a teljes élet lehetőségét.

A Békéscsabai Médiacentrum Kft. szintén fontos ügyként kezeli az akadálymentesített adások készítését, hiszen korábban a 7.TV vasárnapi hírösszefoglalójának elkészétésében a Békés megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat is segítségünkre volt.

További programok »

FEL