Fogadjon be Ön is cserediákot!

2016. július 5. 06:22 | Laczkó Viktória

A 2016/17-es tanévre, augusztusban hazánkba érkező török, olasz, hongkongi és thai cserediákok befogadására várja önkéntes családok jelentkezését Békés megye egész területéről a legnagyobb nemzetközi diákcsere-szervezet, az American Field Service (AFS). A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS július végéig választja ki azokat a megyei családokat, amelyek egy teljes tanévre fogadhatnak egy cserediákot.

Népszerű Békés az ázsiai diákok körében

A 2015/16-os tanévben hongkongi, thai, indonéz, és olasz cserediákok élnek Békés megyében. Ők a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS) szervezésében jöttek hazánkba tanulni és megismerkedni a kultúránkkal. Békés megyében jelenleg 7 fogadócsalád és számos önkéntes segíti a nemzetközi diákcsere-szervezet tevékenységét, az AFS azonban további családok jelentkezését várja a nyár végén érkező külföldi diákok befogadására.

Az ingyenes nyelvtanulás csak az egyik előnye a cserediákok fogadásának

Az AFS-en keresztül hazánkba érkező diákokat az ország egész területéről fogadják az önkéntes családok, akik között több olyan is van, amelyik már 10 éve vendégül lát egy-egy külföldi diákot egy tanévre. A Magyarországra öt földrészről, a legkülönfélébb kultúrákból érkező diákokkal való együttélésnek köszönhetően az önkéntes családok az egész életüket meghatározó tapasztalatokkal gazdagodnak. A cserediákoknak köszönhetően a tanév végére már a családban élő kisebb gyermekek is folyékonyan kommunikálnak angolul az eleinte magyarul nem beszélő külföldiekkel. Az ingyenes nyelvtanulás azonban csak az egyik, ám kétségtelenül felbecsülhetetlen előnye a programnak.

A család fiatalabb tagjai ugyanis kortársaiknál sokkal hamarabb megismernek idegen kultúrákat, megtanulnak beilleszkedni teljesen más emberek közé is, s életre szóló személyes kapcsolatokat alakítanak ki a világ legkülönbözőbb tájairól származó diákokkal. Ennek köszönhetően sokkal nyitottabbá, érdeklődőbbé és alkalmazkodóbbá válnak, hiszen megtapasztalják azt, hogy mindegyik cserediáktól tanulhatnak valami újat.

Hogyan lehet jelentkezni fogadó családnak?

Akik külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy a szervezet békéscsabai körzetelnökéhez, Baji Nikoletthez (nikolett.baji@afs.org) fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. - A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból, egy másik kultúrából érkező emberre - hangsúlyozza Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

A világ második legnagyobb önkéntes szervezete

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban tavaly ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

További információ: Németh Sándor +36 30 359 9084, Szíjj Miklós +36 30 932 9835.

FEL