Fesztiválra utazik a Sonkamenüett

2019. január 10. 08:42 | behir

Nagyváradon rendezik meg a II. MAFESZT-et, a Magyar Színházi Szövetség szakmai találkozóját január 22-26. között. A rangos fesztiválon vendégszerepel az Aradi Kamara- és a Békéscsabai Jókai Színház Sonkamenüett című produkciója.

A seregszemlének a nagyváradi Szigligeti Színház ad otthont, a résztvevők a MASZÍN alapítói: a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a házigazda, valamint a tavaly csatlakozott Csíki Játékszín. A Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) 2016-ban alakult, célja, hogy érdekképviseleti támogatást nyújtson az erdélyi magyar színházak számára, szakmai továbbképzéseket szervezzen és megszervezze a színházak éves tevékenységének bemutatására szolgáló fesztivált.

A programban gyermek- és ifjúsági előadások, tánc- és felolvasószínházi produkciók, nagyszínpadi és stúdiódarabok szerepelnek. Az Aradi Kamara- és a Békéscsabai Jókai Színház Sonkamenüett című előadását január 23-án, szerdán 17 órától láthatja a közönség. Nótáros Lajos – Fekete Réka – Tapasztó Ernő rokokó musicalének ősbemutatóját 2016 decemberében tartották Békéscsabán, a darab a francia Raymond Cousse Stratégia két sonkára című regénye nyomán készült, amit Oberten János fordított magyarra. Az aradi szerzők szükségesnek tartották a hetvenes években született szöveg leporolását, még zenével is fűszerezték, majd a rendezést Tapasztó Ernőre bízták, az előadást Tege Antal játssza.

A rendező a premier előtt azzal szerzett sokaknak meglepetést, hogy közölte: a nézőket nem kikapcsolni akarják, hanem bekapcsolni és úgy tartani. Mint mondta, katarzis csak akkor érhető el a színház és a néző között, ha sikerül az előadással mindenkit bekapcsolva tartani. A Rokokó musical alcím kifejezetten nézőcsalogatónak bizonyult, és az egyszemélyes musical, ez a stúdiószínpadi abszurd különös élményt nyújtott mindazoknak, akik nem bánták, hogy a színházban időnként gondolkodni is lehet, nem csak szórakozni.

 

 

További programok »

Kultúra

League of Legends csapatverseny a kolbászfesztiválon

A League of Legends videojáték tavalyi világbajnoki döntőjét többen nézték az interneten, mint az amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjét. Ennek a világszerte nagy népszerűségnek örvendő stratégiai e-csapatjátéknak a kolbászfesztiváli döntőjét október 25-én, pénteken 10 órától vívja a legjobb négybe kerülő öttagú együttes profi, Gamer-körülmények között. Mégpedig nézők előtt, a békéscsabai sportcsarnok színpadán.
2019. október 21. 12:31
FEL