Falut építettek Mezőberényben PET-palackokból

Egy egész falut épített fel PET-palackokból az ÖTHÉT Egyesület Mezőberényben.

Egy egész falut épített fel PET-palackokból az Összefogás a Tisztább, Humánusabb, Élhetőbb Településért, azaz az ÖTHÉT Egyesület Mezőberényben. Az újrahasznosításnak ezzel a különleges formájával a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a környezettudatos szemlélet már gyermekkorban kialakuljon. Az öko-tábor megnyitó napján játékos programokkal várták a gyerekeket, de felszentelték a PET-falu templomát is.

– Korszakváltás előtt áll a világ. Meg tudjuk őrizni a Földet úgy, ahogy van, de talán még jobbá is tudjuk tenni az életminőség, a természetvédelem, a biodiverzitás szempontjából. Ebben a folyamatban az ilyen kis pont, mint ez a PET-falu is nagyon fontos lehet. Aki ide eljön, először is látja, hogy mi mindent dobunk ki a szemétbe, mi mindennel szennyezzük a környezetet, és mi minden másra lehet használni például a palackot – mondta dr. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár.

A fenntartható fejlődés szemlélete Békés megyében különösen fontos Dankó Béla szerint. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a térségre jellemző mezőgazdaság számos ponton kapcsolódik a környezet védelméhez.

–  A vegyi anyagok, növényvédő szerek, műtrágyák használata miatt különösen fontos például a felszín alatti vizek védelme.  A mezőgazdasági munkagépek rengeteg üzemanyagot fogyasztanak, fontos erre is odafigyelni – mondta Dankó Béla.

A PET-faluban a környezetvédelem jegyében számos ötletet is adnak az újrahasznosításra. Makai Ferenc, az ÖTHÉT Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy itt hulladékból van termékkiállítás, autógumiból asztal, székek, versenyautó, papírból bútorok vagy például papírcsocsó. Igen látványos és hasznos ötletekkel mutatják meg kicsiknek és nagyoknak, hogy mi mindent lehet hulladékból készíteni.

Mezőberény emellett más programokkal is igyekszik élen járni a környezettudatosságban. Siklósi István polgármestertől megtudtuk, hogy geotermikus fűtésrendszert alakítottak ki a városban, az intézményeket erről próbálják üzemeltetni, de gondolkodnak a azon is, hogy napelemekkel állítsanak elő villamos-energiát.

A Piknik Park Szabadidőközpontban található PET-falu pedig a jövőben további épületekkel bővül majd.

Megosztás:

Címke: