Ezt tegye, ha elüt egy vadat

Jó kezekbe került és így meggyógyult egy elütött őzsuta Nyíregyházán. Az állat a Sóstói parkerdőből szaladt ki az úttestre, ahol egy arra közlekedő autós elgázolta. Az állatot a vadásztársasághoz szállították, ahol néhány nap után felépült.

Szögi Lajos hivatásos vadász az M1 Híradójában elmondta, az őz szerencsére nem pusztult el, agyrázkódást szenvedett. A helyszínre a rendőrök értek ki a leghamarabb, ők próbálták nyugtatni az állatot, letakarták a szemét.

Fazekas Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászkamara titkára elmondta, amennyiben egy autós összeütközik egy vadállattal, és azt látja, hogy még él, akkor a rendőrséget kell értesíteni. Előfordulhat, hogy a baleset helyszínén teljes útzárat kell alkalmazni. A rendőrség értesíti a hivatásos vadászt, hiszen ő az, aki hozzányúlhat a vadhoz és intézkedhet. A hivatásos vadász szakmai ismeretei alapján eldönti, hogy mi a teendő az állattal, és azt el is végzi – mondta a titkár.

A helyes az, ha hivatásos vadászra bízzuk a dolgot, hiszen könnyen eshetünk jogsértésbe is – figyelmeztetett Fazekas Gergely.

Mint mondta, egy vad elütése után sokan cserbenhagyják az állatot, hiszen amennyiben az állat elpusztult, komoly összegeket kell kifizetni. Amennyiben egy állat túlélte az ütközést, mindenképp szakembert kell értesíteni, hátha meg lehet menteni a vadat. Fontos tehát, hogy erdő közelében körültekintőbben vezessenek az autósok.

 

Forrás: hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , ,