Hasmenés és puffadás, gyomorfájdalom, hajhullás vagy bőrproblémák. Nagyon sokan nem is tudják, hogy akár ételintolerancia okozza a tüneteiket. Mivel ez a betegség nem jár szervi elváltozással, a kivizsgálások során sokszor nem derül fény arra, mi a magyarázata a visszatérő gondoknak, pedig egy vérvizsgálattal kimutatható az érzékenység, és gyógyszer nélkül is megszüntethetők a panaszok.
Szabó Sándor másfél éves volt, mikor kiderült, hogy bizonyos lisztfaját nem tud megemészteni a gyomra. Genetikailag, örökölte a betegséget, mikor kiskorában jelentkeztek a panaszok, az egész család átesett a szűrésen, és kiderült, hogy rajta kívül az édesanyja és testvére is érzékeny a lisztfélékre.
Azóta már saját maga is el tudja készíteni a gluténmentes kenyeret. Nem is emlékszik már, milyenek a boltban kapható búzalisztből készült termékek.
Az ételintolerancia lényege, hogy bizonyos ételek egyes emberek emésztőrendszerében nem kívánt reakciókat váltanak ki, mert a szervezet ellenanyagokat termel, ha azokat fogyasztják. Leggyakrabban a tej, a tojás, a búzafélékben található fehérje és az olajos magvak okoznak emésztési panaszokat. A szakemberek azt mondják: ha valakinek nem szűnő emésztési problémái vannak, először azt kell kivizsgálni, nincs e valamilyen szervi betegség a háttérben.
Ha kiderült, hogy nincs más betegség, akkor egy, a vérből vett minta alapján, több mint 200 féle elemre kiterjedő laborvizsgálattal ma már kimutatható, ki milyen összetevőkre érzékeny. Az ételintolerancia kezelése nem igényel gyógyszert, a diéta betartásával a tapasztalatok szerint egy-két hónap leforgása alatt elmúlhatnak az akár évek óta fennálló gyötrő panaszok is.
- Az ételintolerancia önmagában körülbelül 97 féle betegség vagy tünetcsoport mögött állhat. Ami nagyon fontos, hogy az ételallergiától abszolút el kel választani, mert ez két különböző dolog. Az ételallergiáról annyit kell tudni, hogy azonnal vannak tünetei és azonnal kell kezelni. Az ételintolerancia időintervallum és dózistól, a bevitt étel antigéntől függően jönnek létre a tünetek – fogalmazott dr. Novák János PhD. egyetemi docens, gasztroenterológus.
Az elmúlt 30-40 évben, a módosított búzafajtáknak lényegesen magasabb a sikértartalma, ennek köszönhetően egyre több embert érint ez a betegség. A hozzáadott adalékanyagok pedig csak fokozzák a problémát – tette hozzá dr. Novák János. A felnőtt lakosság mintegy 40 százalékának van valamilyen szintű ételintoleranciája, ami ma már világszerte népbetegségnek számít.