Erasmus+: a szakképzés szolgálatában

Külföldi tapasztalataikat felhasználva oktatnak a megyében. 

Hatvan-nyolcvan Békés megyei szakoktató járt tanulmányi úton Európa tizenegy országában 194 alkalommal az Erasmus+ programnak köszönhetően. Az elmúlt tíz év tapasztalatait osztották meg egymással egy konferencián a kereskedelmi és iparkamara épületében.

A szakoktatók, gyakorlati képzésvezetők, továbbá szakmai képzésekben részt vevő vezetők emlékeztek vissza az elmúlt tíz év utazásaira a konferencián.  Az Erasmus+ programnak köszönhetően öt-nyolc napot töltöttek külföldön a Békés megyeiek. 

Kitajka Béla, a Csaba Metál Zrt. ügyvezetője szerint: „Nagyon fontos az oktatásban azt megnézni, hogy más országok milyenféle programokat, milyenféle lehetőségeket kínálnak a diákoknak.”  Hozzátette körülbelül kilencven tanuló tölti a szakmai gyakrolatát a cégüknél. Kitajka BélaHollandiában, Finnországban és Olaszországban is járt, ahol az ottani szakképzés rejtelmeit ismerte meg. Sok érdekes dolgot tapasztalt odakint, amit átültetett az itthoni programjukba. 

Az erasmusra való részvételhez a Tempus Közalapítványnál lehet pályázni. A kiutazásra mindig többször annyian jelentkeznek, mint ahányan részt vehetnek a programban. Nagy Zsófia, a Tempus Közalapítványnál dolgozó csoportvezetőtől megtudtuk, hogy a megye a szakképzési pályázatok tekintetében a második helyen állt Pest megye után. 

A gyakorlati képzésvezetők, szakmai képzésekben részt vevők Európa szerte ismerkedtek meg egy-egy szakma oktatásával, gyakorlati helyeivel. Közel kétszáz alkalommal jártak külföldön, ahol az ismereteiket bővítették. Juhos János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, hogy a tanulókat olyan kompetenciákkal szeretnék felruházni, hogy Európa-szerte is versenyképesek legyenek. 

Megosztás:

Címke: