Eltűnnek a villanyoszlopok Dévaványa és Túrkeve között

2020. szeptember 29. 15:41 | behir

A légvezetékeket az E.ON energiakereskedelmi vállalat madárvédelmi programja kapcsán viszik a föld alá.

– A beruházás a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokok megóvását szolgálja majd. Az energiacég szakemberei korábban három transzformátorállomást már átépítettek most pedig a földkábelek fektetésével folytatódik a munka, hogy hamarosan eltűnjenek az évtizedek óta a területen álló betonoszlopok – olvasható a vállalat közleményében. Mint írják, a túzokok esetében a hagyományosan alkalmazott madárvédelmi megoldások, tehát a légvezetékes hálózat szigetelése, burkolatokkal való ellátása, nem nyújtanak kellő védelmet. A túzokok számára az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha nekiütköznek a vezetékeknek, így a kábeleket föld alá kell vinni .

Az áramellátás folyamatos biztosítása érdekében először az új földkábeleket fektetik le, és csak azok üzembe helyezése után engedik le a régi légkábeleket, illetve bontják le az oszlopokat. A mostani beruházás egy összességében 18km-re tervezett Dévaványától Túrkevéig tartó földkábeles átépítés első szakasza, a munka a jövő évben tovább folytatódik.

Túzokok (Kép: E.On Hungary Zrt.)

 

– A túzok egyike a ma élő legnagyobb testű röpképes madaraknak. 1971-ben a világon elsőként Magyarországon nyilvánították védetté és tiltották be a vadászatukat. Európai viszonylatban az Alföldön él a második legnagyobb, körülbelül 1500 egyedet számláló túzokpopuláció. A túzokok megmentése érdekében 1975-ben Dévaványa határában védett területet alakítottak ki, Dévaványai Tájvédelmi Körzet néven, amely ma már a Körös-Maros Nemzeti Park része – áll a közleményben.

Forrás: E.On Hungary Zrt.

További programok »

Itthon

A járvány ellenére is Békéscsabára várták a kolbászkedvelőket

Idén elmaradt Magyarország egyik legnagyobb gasztro-kulturális rendezvénye, a Csabai Kolbászfesztivál, de a szervezők nem mondtak le teljesen a programról. Kicsit másképp, kevesebb résztvevővel és a biztonsági szabályokat betartva, Malac a jégen névvel készültek rendezvénnyel a Csabai Rendezvénypajtában.
11:38
FEL