Együttműködésekben kell szabályozni a határokon átnyúló vízforrások problémáját

2019. október 17. 18:41 | behir

Fontos, hogy a kormányok nemzetközi együttműködések keretében szabályozzák a határokon átnyúló vízforrásokhoz való hozzáférést a konfliktusok megelőzése érdekében – hívta fel a figyelmet Kire Ilioszki, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága ügyvezető titkári hivatalának igazgatója a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján, csütörtökön.

Az ENSZ információi szerint több száz határvíz található a világon, és eddig mintegy 600 egyezmény született ezen vízforrásokhoz való hozzáférés szabályozásáról.

Ilioszki szerint a vízválság kezeléséhez elengedhetetlen a határvizek megfelelő szabályozása.

Ehhez ad keretet például az ENSZ határvizek és nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló, 1992-ben kötött egyezménye (vízügyi egyezmény), valamint az 1997-ben létrejött megállapodás a nemzetközi vízi útvonalak nem hajózási célú használatáról – mutatott rá. A vízügyi egyezményt az elmúlt években a páneurópai régión kívüli országok előtt is megnyitották. Jelenleg 43 tagja van, és húszan állnak a csatlakozás küszöbén.

Az észak-macedón állampolgárságú tisztségviselő aláhúzta, hogy míg az említett konvenciók előtt alig volt olyan határvíz Európában, amelyekhez nemzetközi egyezmény szabályozta volna a hozzáférést, ma már alig van szabályozatlan, határokon átnyúló, európai vízforrás. A tisztségviselő szerint a megállapodások pozitív hatása egyértelmű.

Dzsamal al-Adli iraki vízügyi miniszter arra hozott példát, hogy milyen problémákat okozhat a határvizek szabályozatlansága. A legnagyobb iraki folyók – a Tigris és az Eufrátesz – Törökországban erednek, és a szomszédos országok úgy hoznak döntéseket ezek vizének felhasználásáról, hogy nem veszik figyelembe Irak igényeit – kifogásolta a tárcavezető.

Bagdad rendkívüli kihívásokkal, súlyos vízhiánnyal, és a víz minőségének romlásával néz szembe emiatt – tette hozzá.

Irak több mint ötven éve igyekszik megegyezésre jutni a szomszédos országokkal az osztott vizek használatának szabályozásáról, hiába – panaszolta. Adli szerint egy nemzetközi vízügyi bíróság felállítása jelenthetne megoldást a hasonló vitákra.

Forrás: MTI

További programok »

Életmód

Zöld, zöldebb, még zöldebb - Túl lassan indulnak a klímavédelmi intézkedések

Magyarország az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárult az uniós klímavédelemhez, az 1990-es értékekhez képest mostanáig harmadával szorította vissza károsanyag kibocsátását. Az egy főre jutó éves magyar üvegházhatású gáz-kibocsátás kevesebb mint háromnegyede az európai átlagnak. Az idén elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének alapvető feladata, hogy a gyermekek és unokák számára megőrizzék Magyarországot és a Kárpát-medencét.
2020. október 26. 17:28
FEL