Együtt: Ki segít a segítőknek?

2017. február 3. 16:34 | behir.hu

Szerdán tették közzé azt a rendeletet, amely szerint kompenzálják a szociális területen dolgozó civilek minimálbér-emelését. Az Együtt szerint ez ugyan orvosolhatja a problémát, de az még mindig kérdéses, hogy mikortól lép életbe a változás.

„A szülők még idősebbek, akik eddig segítettek, úgyhogy nekünk nagy szükségünk van a segítségre.” Az Együtt kormányhivatal előtti sajtótájékoztatóján egy idős hölgy is megfogalmazta, hogy milyen fontos számára a házi segítségnyújtásban érintett civilek munkája. Körömi János, a párt békéscsabai elnöke kiemelte, Békés megyében ötezer, az országban pedig százezer ember ellátásáért dolgoznak ezen a területen.

- Nagyon fontos lenne, hogy az ellátás, ami a gondozókat illeti, megmaradjon, mert a rászorulók létszáma azért növekszik, illetve hogy a dolgozók is biztonságban érezhessék magukat, tehát meg tudjuk nekik adni azt a minimálbért, ami kötelezően elő van írva – fogalmazott Körömi János.

Az állami szférához képest hosszú heteken át tisztázatlan volt a szociális területen dolgozó civil szervezetek minimálbér-emeléshez kapcsolódó kompenzációja - hangsúlyozta a párt gyulai elnöke. Bod Tamás kiemelte, a szerdán közzétett rendelet ugyan megoldhatja ezt a kérdést, de az év már több mint egy hónapja elkezdődött, a döntést pedig már tavaly is meghozhatták volna.

- Az év nem február elsejével vagy február másodikával, hanem január elsejével kezdődik. Már az előző év végén tisztázni kellett volna a legapróbb részletekig menően a finanszírozást, hogy kinek mi jár, mennyi az a plusz forrás, amit a szociális szférákban dolgozó civil szervezeteknek is meg kell kapniuk, mert itt egy nagy békéscsabai, Békés megyei, és országosa problémáról van szó – hangsúlyozta Bod Tamás.

A politikus hozzátette, hogy még több tisztázatlan részlet is van, hiszen a rendelkezés nem rögzíti, hogy mikortól jár a kompenzáció és azt sem, hogy visszamenőleges lesz-e a finanszírozás.
 

FEL