Egyesek mellette, mások ellene vannak, de egy biztos: itt a Valentin-nap

2020. február 14. 07:16 | Szilágyi Viktória

Az emberek véleménye megoszlik a szerelem ünnepével kapcsolatban. Sokan várják és kedveskednek valamivel a párjuknak esetleg virággal, édességgel vagy egy romantikus vacsorával. Sokféleképpen lehet ekkor ünnepelni, programokat szervezni. Sokan viszont egyenesen utálattal viszonyulnak a Valentin-naphoz, fusztrációt okoz számukra.

Egyre népesebb azoknak a tábora, akik azt hangoztatják: a Valentin-nap egy amerikai szokás és Magyarországon Bálint napot ünnepelünk ekkor. Giccsparádénak, üzleti fogásnak vélik és úgy gondolják, hogy nem csak ezen a napon kell kifejezni szerelmüket a párjuk felé, hanem egész évben. 

 

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

 

Nos, valójában a felesleges azon vitatkozni, hogy február 14-én Szent Bálint napját vagy Valentin-napot ünnepeljük, hiszen a kettő egy és ugyanaz. Bálint a magyar megfelelője a Valentinnak. Egyszerűen arról van szó, hogy Magyarországon az 1990-es évektől egyre népszerűbbé váló ünnep angolszász elnevezésének a magyarosított formája terjedt el.

Az ünnep az ókori rómaiaktól eredeztethető, de a keresztény kultúra is átvettr. Az ókori Római Birodalomban a legendás városalapító testvérpár, Romolus és Rémus tiszteletére rendezték az ünnepet, a kereszténység pedig Szent Bálint vértanúhalála miatt emlékezett meg róla, akit II. Claudius császár idején végeztek ki a hite miatt, amikor még üldözték a keresztényeket.

Szent Bálint a jegyesek, a szerelmesek és a fiatal házaspárok védőszentjévé vált.  A róla elterjedt egyik legenda szerint a börtönőr vak lányának a hit ereje által adta vissza a látását, a kivégzése előtt pedig búcsúüzenetet küldött a lánynak „a Te Bálintod” aláírással. Ez a Bálint-napi üzenetküldés szokásának eredeti magyarázata.

 

Kép: Pixabay

 

Emellett számos népszokás is kapcsolódik a Bálint-naphoz, az egyik például az, hogy ezen a napon egy szerelmes csók váltása reggel, szerencsét hoz. A vallási töltet és a népszokások azonban mára már elhomályosodtak.

A párok életében mégis meghatározó a Valentin-nap, különösen azoknál, akik már régóta élnek együtt. Jó dolog egy kis romantikát csempészni a hétköznapokba. Persze a legjobb, ha ezt nemcsak ezen a bizonyos napon teszik, hanem egész évben igyekeznek ilyen alkalmakat teremteni.

 

Kép: Pixabay

 

Elmondható, hogy ebben az időszakban megugrik a társkereső oldalakon a regisztrálások száma. Az egyedülállóknak, akiket kellemetlenül érint ez az ünnep, azoknak a szakemberek azt javasolják, hogy szervezzenek programot maguknak, barátaikkal töltsék az időt. Ugyanakkor a párkapcsolatban élőknek is nyomasztó lehet az, hogy ekkor hogyan fejezzék ki szerelmüket a párjuk felé. Egyesek akár bűntudatot is érezhetnek, ha csak a legutolsó pillanatban gondolnak arra, hogy megajándékozzák párjukat e napon.

Talán az arany középutat kellene választani: a giccset mellőzve, de mégis egy aprósággal meglepve gondolni a párunkra a szerelmesek napján. 

Forrás: wikipedia /debmedia.hu/behir.hu

FEL