Egy vérből valók vagyunk – Jótékonysági véradást szerveznek Orosházán és Gyulán

2022. szeptember 14. 15:26 | behir.hu

Egy jótékonysági futás részeként két megyei helyszínen is vért lehet majd adni.

– Szeptember végén rajtol az idei 500 kilométeres Egy vérből vagyunk jótékonysági futás. A Petőfi Sándor emlékév kapcsán formabontó jótékonysági futást tervezünk, míg a korábbi években az esemény véradással és adománygyűjtéssel volt összekötve, idén mindez kiegészül a kultúrával is. Hiszen magyarnak lenni testben-lélekben-szellemiségben olyan sorsközösség vállalása, amelyet a határok sem tudnak szétszakítani – olvasható a felhívásban.

A Petőfi Sándor emlékévében az esemény a költő szülővárosából, Kiskőrösről rajtol 2022. szeptember 20-án. A jótékonysági futás útvonala mentén három helyszínen, Kiskőrösön, Orosházán és Gyulán szervezünk véradó napokat. A véradás fontosságára hívják fel figyelmet, hiszen a legrövidebb lejáratú vérkészítmény csupán 5 napig tárolható, így nincs megállás, naponta 1600-1800 véradó önzetlen adományára van szükség Magyarország biztonságos vérellátáshoz. A véradás ugyanakkor a felebaráti szeretet egyik legnagyobb, kézzelfogható formája, igazi önzetlen adakozás.

– A magyar-román határt elhagyva Böjte Csaba három gyermekotthonába is befutunk, a nagyszalontai, a nagyváradi és a székelyhídi otthonokat érintjük, ahová adományokat is viszünk. Csaba testvér nehéz sorsú gyermekei kapnak tőlünk egy-egy új sportcipőt, mert hiszünk abban, hogy az edzőcipők a lelki megküzdés útját is tapossák – fogalmazott Gui Angéla főszervező.

A futás útvonala Székelyhídtól pedig Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének több emlékezetes pontját is érinti. A távot az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány felkért ultrafutói teljesítik, hozzájuk lehet majd minden nap két-három ponton csatlakozni.

Az esemény Koltón, a Teleki kastélynál ér véget 2022. szeptember 25-én, vasárnap 12 órakor. A célba érkezést szentmise, majd több órás élményprogram követi, amelynek kiemelt pontjaként a Teleki kastélyt is megmutatjuk a gyermekeknek. Koltón 150-200 gyermekotthonban élő és nehéz sorsú gyermek vár minket. Böjte Csaba nagyváradi, nagyszalontai, székelyhídi, gálospetri és dévai gyermekei mellett, két kárpátaljai gyermekotthon lakói érkeznek külön busszal, de ott lesznek a magyarfülpösi szórványkollégium mélyszegénységben élő gyermekei is, Herczegh Anita pedig a Regőczi István alapítvány kedvezményezettjei közül hoz magával gyermekeket.

A tervek szerint lesz táncház, népi játszótér, lovas körhinta, csiga futtató, lengőteke, patkódobálás, kötél dobálás, csengős ügyességi koordinációs játékok, vívás gerendán, hordólovaglás, egyensúlyozó játékok, csutkavár építés, termény válogató, gólyaláb, mocsaras lépegető, teknő horgászat, óriás csúzli, középkori haditábor és íjászat, arcfestés, kézműves foglalkozás, sportprogramok és sok más meglepetés.

Véradás Orosházán:  Szeptember 21. (szerda), 8:00-12:00 - Petőfi Művelődési Központ (5900 Orosháza, Kossuth Lajos u. 3.)

Véradás Gyulán: Szeptember 22. (csütörtök), 8:00-12:00 - Polgármesteri Hivatal (5700 Gyula, Petőfi tér 3.)

Az esemény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai és Civilügy Államtitkárságának támogatásával, az Országos Vérellátó Szolgálattal való együttműködésben valósul meg.

További programok »

FEL