Egy napon belül három internetes csalás miatt indított nyomozást a rendőrség

2022. május 25. 10:50 | behir.hu

A rendőrség arra hívja fel a felhasználók figyelmet, hogy vigyázzanak, milyen tartalmakat nyitnak meg, milyen programokat telepítenek, illetve különösen figyeljenek az utalásokra.

– 2022. május 24-én három ügyben kellett elrendelnünk nyomozást internetes csalás gyanúja miatt. Egy idős nő még áprilisban, az interneten olvasott a bitcoinról és úgy döntött, befektet 90 ezer forintot. Rákattintott a hirdetésben szereplő linkre, rögtön fel is hívta őt egy idegen férfi, és megadta a bankszámlaszámot, amire a nő elküldte a pénzt. Később vissza akarta kérni az összeget, de nem utalták neki vissza – olvasható a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán. Mint írták, a nőt néhány hét múlva újra felhívták, és mivel az előző alkalommal telepítették a számítógépére az AnyDesk nevű programot, a beleegyezése nélkül további 600 ezer forintot emeltek le a számlájáról.
 
Egy másik nő az egyik közösségi oldal adok-veszek felületén akart megvenni egy orrszívót. Előleget utalt, de az eladó, miután megkapta a 9 ezer forintot, nem küldte a készüléket, és attól is elzárkózott, hogy személyesen átadja.
 
Egy férfi pedig egy népszerű weboldalon talált hirdetés alapján szeretett volna telefont vásárolni, és a mobil árát, 72 ezer forintot előre el is utalta. Az eladó azonban elérhetetlenné vált, a telefon nem érkezett meg.
 
– A történtek kapcsán ismételten kérjük, hogy legyenek óvatosak a különböző befektetési ajánlatokkal, illetve internetes vásárláskor! Jól gondolják át, hogy milyen tartalmakat nyitnak meg, milyen programokat telepítenek, illetve hogy kinek, mire és mennyi pénzt utalnak el! Ne telepítsenek semmilyen alkalmazást idegenek kérésére a mobiltelefonjukra, számítógépükre, internetes vásárlásnál pedig lehetőleg ne utaljanak előre, fizessenek az áru átvételekor! Amennyiben lehetőség van rá, válasszák a személyes átvételt! – olvasható a közleményben.
 

További programok »

FEL