Egy kert a legszebbek között

2016. január 3. 12:12 | behir.hu

A békéscsabai Tóth Sándor konyhakertje idén is bekerült az ország legszebbjei közé. A nyugalmazott katonatiszt a Kendervágó utcában gondozza növényeit, melyekért másodjára érdemelte ki az országos elismerést.

A hobbikertész már másodjára vehetett át elismerést a Földművelésügyi Minisztériumban a 2015. évi, Magyarország legszebb konyhakertje országos programban való részvételéért, amellyel „hozzájárult a magyar nemzet kertkultúrájának gazdagításához, hagyományainak ápolásához, értékeinek továbbörökítéséhez”.

A kerttulajdonos igazi rajongással mesélt szeretett növényeiről és büszkén mutatta kertjéről készült képeket, melyeket Mazán János készített az elmúlt két évben. A különleges fotósorozat hónapról-hónapra mutatja, miként bontakoznak ki a növények az évszakok váltakozásával.  

Tóth Sándor azt is elárulta, hogy a növények a szépséget és a nyugalmat jelentik a számára, melyek, ha elég szeretetet kapnak, még szebbek, színesebbek lesznek az idő múlásával. A nyugalmazott katonatiszt 1980-ban vette a családjával a kertet, amely a kitartó munkának köszönhetően évről évre egyre változatosabb lett. És hiába a téli zimankó, a saláta, a hagyma, vagy éppen a spenót ilyenkor is kibújik a termékeny földből. Itt szinte minden megterem, az alma, a szilva, a körte és a meggyfa is kiváló gyümölcsöt hoz nyaranta. A 7-8 fajta szőlő mellett pedig zöldségek és virágok is megférnek.

Bár a növények többsége most téli álmot alszik, a tavasz beköszöntével ismét felébred miden, és várja a gondos kezek munkáját.                   

Vágvölgyi Nóra

 

 

FEL