Egy falra festett kincs nyomában

2016. február 20. 08:30 | behir.hu

Rendkívüli felfedezés a Lencsési Óvodában. Több mint negyven éve díszíti a csoport falát egy monumentális festmény. Az erdő állatait felvonultató mű szerves része az intézménynek, rengeteg mese született már a szereplőiről. Most pedig kiderült, Békéscsaba egyik kiemelkedő művészének keze munkáját dicséri, Gaburek Károly egyik elfeledett alkotása.

A Lencsési Óvoda egyik csoportszobája egy igazi kincset rejt. A "Nyuszi" csoport falán Gaburek Károly képzőművész alkotása látható.
A felfedezés az óvoda vezetőjének köszönhető, akit az itt található falfestmény a művész egy korábbi alkotására emlékeztetett. 

Dr. Erdeiné Gergely Emőke, a Lencsési Óvoda vezetője legutóbb a szülői házának falán látott hasonlót, amit Gaburek Károly készített a családnak. Ezért segítségül hívta a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténészét, segítsen eldönteni a kérdést.

Gyarmati Gabriella megerősítette a mű valódiságát, és a helyi önkormányzathoz fordult, hogy minél hamarabb védettség alá kerüljön ez a kivételes alkotás.

Az óvodába Banner Zoltán művészettörténész is kilátogatott, aki szerint azért is örömteli ez a felfedezés, mert nem sok monumentális munkája maradt fent a kiváló alföldi festőnek. A városban ezen kívül tudomása szerint még egy látható, az Ady Endre utcában. A szakember hozzátette, hogy mindkét alkotás egy úgynevezett festői dombormű, amely a freskóknál jóval időtállóbb. Ez lehet az oka annak, hogy az óvodai festmény iyen kiváló állapotban megmaradt. 

Azóta arra is fény derült, hogy a művész1973-ban készítette el az erdei állatokról szóló festményt, az akkori oktatási osztály megbízására.

Az óvoda vezetője elmondta, szeretnék egy mesébe foglalni ezt az örömteli történetet, melyben a dombormű valamennyi állata megszólal majd.

FEL