Ebben a kutyában akksi van – életet menthet a robotkutya

2024. április 6. 10:33 | Bere Mátyás

Hogyan működik együtt egy képzett kereső kutya, egy táv-vezérelt négylábúval? Hol helyettesítheti az igazit a villanyos? Mikor érdemes bevetni egy ultramodern technológiát a katasztrófavédelemben? – ezekre keresi a választ a Földön–Égen Mentőcsoport és a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a kutató-kereső Földön-Égen Mentőcsoport (FÉM) egyesület pénteken kezdte meg kétnapos kiképző programját Gyomaendrőd határában. Az első napon egy Körömi János, az Infuze Robotics ügyvezetője tartott elméleti, majd gyakorlati előadást a vállalat robotkutyájáról. A cég emellett mezőgazdasági drónokkal, négylábú és rövidesen humanoid robotokkal, robot tengeralattjárókkal, valamint víz alatti drónokkal foglalkozik, valamint ők a Unitree hivatalos márkaképviselete hazánkban és több környező országban.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az első nap folyamán felhívták a figyelmet mind a kutya, mind pedig a robotok előnyeire, a bennük rejlő lehetőségekre, illetve egy épületben rekedt ember esetét szimulálták, akit először egy kutya, majd egy robot igyekezett megmenteni. A kutya képzését tekintve haladó szintű, de hamar megtalálta a „bajbajutottat”, majd ezután indult meg a kamerával felszerelt villany-jószág, amely szépen lépkedve megközelítette a keresett személyt, akiről képet is adott. A robotot a gazdája irányította, miközben a tűzoltóknak és a katasztrófavédőknek prezentálta ennek folyamatát.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Természetesen meglepő lehet egy robotkutya látványa, de amellett, hogy játékosnak néz ki és tud trükköket, kifejezetten agilis abban, amire kitalálták és még sokkal többre lehet képes, ha a fejlesztők specifikusan, feladatorientáltan programozzák majd. Emellett kiemelendő, hogy kiegészítőkkel lehet a szerkezetet felszerelni, tehát kaphat például egy kart, amivel foghat és emelhet, de a tűzoltók és mentőcsapatok számára nagy segítséget nyújtó hőkamera is rákerülhet az ember legjobb elektromos barátjára.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Sin Zoltán, a FÉM elnöke elmondta, hogy a robotkutyák akkor kerülnek használatba, amikor az élő bevetése kockáztathatja az állat épségét, vagy életét. Ezek az esetek például, amikor gázszivárgás, sok füst, vagy ezekhez hasonló, az állat és ember életét veszélyeztető tényezők állnak fenn. Ilyenkor jön képbe a hőtűrő, füst- és gázálló robot, amelben ezek nem tesznek kárt. A Földön-Égen Mentőcsoport tagjai több mint tíz éves múltra tekintenek vissza a katasztrófavédelemben eltöltött munkájukat tekintve. A mentőcsoport elsődleges célja, hogy közreműködjön a régió lakosságának polgári védelmi, tűz- és katasztrófa-elhárítási, valamint egyéb humanitárius védelmi feladatokra való felkészítésben. A mentőcsoport emellett szoros kapcsolatban áll az állami kárelhárító és mentő alakulatokkal, és segíti azok munkáját. Nevében pedig azért szerepel az „égen” szó, hiszen a kiképzett kutyák bevetése mellett légi drónokkal is támogatja a mentési, kutatási munkát.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Haskó György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, katasztrófavédelmi igazgatóhelyettese elmondta, hogy ezen a két napon terepgyakorlatot hajtanak végre. A gyakorlat célja, hogy a csapatok valós eseményekre készüljenek fel.

– Fontos, hogy a kutyás és élőerős keresések kiegészüljenek technikai kutatással, például drónokkal is – fogalmazott Haskó György, de hozzátette, nem gondolja, hogy a robotok teljes mértékben ki tudnák váltani a kutyákat.

– A kutyáknak nagyon jók a szenzoraik, például a szaglásuk. Ez a mai technológiai viszonyok között még egy pótolhatatlan tulajdonság – fogalmazott Németh László az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettese. Ezután kiemelte, hogy a robotok viszont könnyebben pótolhatók, hiszen azokat nem kell kiképezni, és nem fáradnak el, maximum akkumulátort kell cserélni bennük.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

További programok »

Tudomány

Nemzetközi összefogás a problémás internethasználat ellen

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek – Eötvös Loránd Tudományegyetem.
2024. május 17. 07:33
FEL