Dinamikusan nő a belföldi turizmus

2020. augusztus 10. 06:23 | behir.hu

A járvány miatti korlátozások május végi feloldása után júniusban a belföldi vendégéjszaka-forgalom több mint négyszeresére nőtt, de a vendégéjszakák száma még 75 százalékos mínuszban volt.

Eldördült a startpisztoly júniusban a turizmus belföldi szakaszán – derül ki a KSH pénteki gyorsjelentéséből. A koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma ekkor 93, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakában mértnél. Összességében 75 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma júniusban, a májusi mínusz még 93 százalékos volt.

Májusban az összes vendégéjszaka 87 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 77 százalékkal volt kevesebb.

A járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a vendégéjszakában mért belföldivendég-forgalom júniusban dinamikusan, több mint négyszeresére nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

 

Illusztráció (Fotó: hirado.hu)

 

Júniusban a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év júniusihoz képest. A szálláshelyekre érkezett 41 ezer vendég 101 ezer vendégéjszakát töltött el. Az éjszakák száma a panziókban elérte az előző év azonos hónapjában mért érték ötödét, a többi szállástípusban 3−14 százalék között volt. A legnagyobb mértékű, 98 százalékos csökkenés Budapesten történt, a Balatonnál az előző év júniusi forgalom kevesebb mint tizede realizálódott.

A belföldi vendégek száma 60, a vendégéjszakáké 59 százalékkal visszaesett. A vendégszám 285 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 672 ezer volt. Utóbbi leginkább a közösségi szálláshelyeken, legkevésbé a panziókban csökkent.

A belföldi vendégek a legtöbb, minden harmadik éjszakát a Balatonnál töltötték el, ahol az előző év júniusi éjszakaszám közel felét regisztrálták a szálláshelyek.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 12 milliárd forintot tett ki, vagyis 77 százalékkal esett vissza. Az első féléves mérleg 99 milliárd forintos árbevételt, azaz 59 százalékos elmaradást, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 61 százalékos csökkenését mutatja.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL