Díjeső a magyar opera napján

Új örökös tagokat köszöntöttek, házi díjakat és ötven lemezt tartalmazó CD-gyűjteményt adtak át a magyar opera napja alkalmából a fővárosi Erkel Színházban – írja az Origo.

A díjátadó ünnepséget Ókovács Szilveszter főigazgató beszéde nyitotta.

– Erkel Ferenc születésnapja, november 7-e, 2013 óta a magyar opera napja, és három éve ekkor jelentjük be a Magyar Állami Operaház új örökös tagjait – mondta a főigazgató.

Az elismerést Kiss-B. Atilla, Pászthy Júlia, Rozsos István és Kékesi Mária vehette át, posztumusz örökös tag lett Borsa Miklós, Kukely Júlia, Radnai Miklós és Szamosi Elza.

A főigazgató átadta Tarlós István főpolgármesternek, a csaknem két évszázados magyar operatörténet 35 művét bemutató Magyar Opera200 című CD-gyűjteményt. Ókovács Szilveszter kitért arra, hogy 2011 tavaszától indult a magyar operák friss felvételeinek rögzítése.

– Célunk az, hogy megörökítsük művészeink hangját. Tavaly óta tizennyolc megyében jártunk ezzel a kiadvánnyal, a vidéki megyei könyvtárak után most a fővárosi intézményeknek juttatjuk el a boxot.

 

Ókovács Szilveszter szólt arról, hogy aMagyar Állami Operaház társulata 367 taggal korábban soha nem látott léptékű turnén vesz részt New Yorkban.Hozzátette: a sikert jelzi, hogy 11 ezer eladott jegynél járnak, és nyolc előadásuk 1500-as átlagnézőszámmal megy. Vasárnap, a nemzeti gyásznapon magyar gálát rendeznek az amerikai metropoliszban, amelyen nemzeti operák, illetve operarészletek hangzanak el.

A szombati Erkel színházbeli ünnepségen a magánénekesek közül a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek odaítélhető Závodszky Zoltán-díjat Kálmándy Mihály vehette át. Az ösztönös tehetséget és erős színpadi személyiséget jutalmazó Sudlik Mária-díjban Pánczél Éva, a biztos énektechnikán alapuló érthető hangképzés és a tiszta, szép magyar kiejtés magas szintű műveléséért odaítélhető Melis György-díjban Balatoni Éva részesült.

Az évad énekkari művésze Stefanik Márta és Kristóf István, zenekari művésze Könyves-Tóth Mihály trombitaművész lett. Az évad női kartáncosa Tarasova Kateryna, míg a férfiaknál Molnár Dávid részesült az elismerésben. A Vágó Nelly-emlékdíjat idén Pilinyi Márta díszlet- és jelmeztervező kapta, “Az előadásokért” emlékérmet Mucsi Miklós fővilágosító és Nyerges Árpádné szcenikai adminisztrátor, a Vasfüggöny-díjat pedig Noszkó Andrea titkársági asszisztens és Kun Vilibald színpadmester vehette át. Az újonnan alapított elismerést, az irodai munkakörben dolgozók munkatársainak járó Dárday Andor-emlékplakettet Nyilassy Ágnes nemzetközi referens kapta.

Az Opera idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél. Mások mellett Popova Aleszja balettművész is átvehette az elismerést.

Az ünnepségen Ókovács Szilveszter bemutatta az opera népszerűsítését és oktatását célzó kiadványt, Kákay István O/A – holnapra című tanári segédkönyvét, amely az általános és középiskolások mindennapos énekléséhez kíván utánpótlást szolgáltatni 222 példával az Opera által képviselt dalszínházi műfajok több mint 250 éves hagyományából.

 

Forrás: Origo.hu 

Megosztás:

Címke: , , ,