Debreczeni János, mezőberényi takácsmesterről írt a NatGeo

2025. február 19. 19:10 | Bere Mátyás

A nagynevű tudományos lap, a National Geographic a régi mesterségeket felgöngyölítő sorozatában Mezőberénybe Debreczeni János, Népművészet Mestere díjas takács műhelyébe is elkalauzolja az olvasókat. A sorozatban az ország más nagymesterei is helyet kapnak a kefekötőtől egészen a tojásíróig.

A lapban Sarusi István képeivel körítve mesélik el a takácsmesterség és Debreczeni János történetét, aki behatóan mesél a mesterségéről, életéről.

A cikkben a saját történetén túl a kultúrtörténeti szösszeneteken át a képzési érdekességekig feltárják a múltat és a jelent.

Anno három esztendős szakmunkásképzés keretein belül sajátította el az alapokat. „Ezalatt a szakma csínját-bínját, a fonalfestéstől kezdve egészen a felvetésig mindent megtanultam. Utána négy évig technikumba jártam, ahol a tervezéshez és ipari termeléshez szükséges ismereteket mélyítettem el” – emlékszik vissza szakmai életútjának kezdeteire a mezőberényi takács. „Tudásom negyedét két mesteremtől tanultam, míg fennmaradó részét többek között szövőktől lestem el” – ilyen és ehhez hasonló emlékeket és tudásokat is megoszt a NatGeo cikkében a mester.

A teljes cikket pedig itt olvashatják.

 

További programok »

FEL