A lapban Sarusi István képeivel körítve mesélik el a takácsmesterség és Debreczeni János történetét, aki behatóan mesél a mesterségéről, életéről.
A cikkben a saját történetén túl a kultúrtörténeti szösszeneteken át a képzési érdekességekig feltárják a múltat és a jelent.
Anno három esztendős szakmunkásképzés keretein belül sajátította el az alapokat. „Ezalatt a szakma csínját-bínját, a fonalfestéstől kezdve egészen a felvetésig mindent megtanultam. Utána négy évig technikumba jártam, ahol a tervezéshez és ipari termeléshez szükséges ismereteket mélyítettem el” – emlékszik vissza szakmai életútjának kezdeteire a mezőberényi takács. „Tudásom negyedét két mesteremtől tanultam, míg fennmaradó részét többek között szövőktől lestem el” – ilyen és ehhez hasonló emlékeket és tudásokat is megoszt a NatGeo cikkében a mester.
A teljes cikket pedig itt olvashatják.