De sóhajom utánad felemel – Versillusztrációkból nyílt kiállítás Dobozon

2024. április 11. 17:06 | behir.hu

1954 áprilisában, 70 évvel ezelőtt vált önálló intézménnyé a dobozi könyvtár. A hét évtizedes működést a könyvtár dolgozói egy jubileumi rendezvénysorozattal ünneplik meg, melynek nyitánya a BEGART School művészeti kiállítása volt szerdán.

A tárlat tematikáját a magyar költészet napja adta, címét egy hazai költő, Szilágyi Domokos sorai inspirálták: „Aki alkot, visszafelé nem tud lépni”. A diákok egy tetszőleges vers alapján plakátokat, illusztrációkat és metszeteket készítettek el, melyeken megjelennek a versek vizuális újragondolásai. A kiállításra 16 pályamunka érkezett.

A szerda esti megnyitón a fiatal művészek, szüleik és oktatóik is jelen voltak, a vendégeket Vadászné Ablonczy Emőke, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium művészeti igazgatóhelyettese köszöntötte.

– Nagy öröm számomra, hogy lehetőséget kaptunk egy kiállítás megszervezésére és látni, hogy a fiatalok mertek irodalmi alkotásokhoz, versekhez nyúlni, megjelenítették különféle módokon, legyen az manuális vagy digitális forma. Iskolánk teljes művészeti csoportja, egy egész osztály munkájából tevődött össze a tárlat anyaga – hangzott el.

 

Ván Hajnalka művészettörténész beszédében szintén a vizuális művészet és az irodalom közötti egyedi kapcsolat létrejöttét méltatta.

A kiállítás, amellett, hogy lehetőséget ad a fiatal művészek bemutatkozására, jelképezi a Dobozi Könyvtár és a BEGART School együttműködését.

– A fiatalok különleges, egyedi alkotásokkal kápráztattak el minket, reméljük, hogy a jövőben is tudunk olyan projekteket megvalósítani, ahol a művészi fantáziájuk kibontakozhat – temelte ki Óréné Szabó Erzsébet, a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár megbízott igazgatója.

Az „Aki alkot, visszafelé nem tud lépni” című kiállítás április 30-ig ingyenesen megtekinthető a Dobozi Könyvtárban.

Galéria

 

 

Forrás és képek: Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL