Csillagles pénteken sötétedéstől a Csomorkányi templomrom környékén

2019. augusztus 9. 18:00 - 23:00
Helyszín: Csomorkányi templomrom
2019. augusztus 9. 10:11 | behir

Az alföldi tanyavilág utolsó képviselőivel hazánkban a Körös-Maros Nemzeti Parkban is találkozhatunk. A tanyán élő emberek létezése egybeforr a természet közelségével, amelyhez a háborítatlan éjszakákon világító milliónyi csillag képe is hozzátartozik.

A tanyán élőknek megszokott csoda, a városban élők számára azonban igazi kuriózum. Manapság, ha valaki zavartalanul, lámpák fényétől mentesen szeretné élvezni a nyári csillagos éjszaka hangulatát, a városoktól távolabb kell mennie. A Körös-Maros Nemzeti Parkban számtalan ilyen hely található, ezek egyik gyöngyszeme az Alföld Árpád-kori műemlékei között is kiemelkedő helyet elfoglaló, rendkívül különleges hangulatú Csomorkányi templomrom és környéke. Ezen a helyen elenyésző a fényszennyezés, és a puszta sötét csendje, a templomrom romantikája önmagában is élményt nyújt, ráadásul kifejezetten kedvez a különböző égi objektumok megfigyeléséhez.
 
Az augusztusi hullócsillagok észlelését is emlékezetesebbé teheti az ilyen környezet. E célból a Körös-Maros Nemzeti Park távcsöves csillaglesre várja az érdeklődőket a Csomorkányi templomromhoz 2019. augusztus 9-én 18 órától. Sötétedésig kollégák közreműködésével megismerkedhetnek az érdeklődők a Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékeivel is.
 
A terület megközelíthető a Hódmezővásárhelyt Kardoskúttal összekötő műútról.
 
GPS koordináta: É: 46° 26’ 18,74’’ K: 20° 31’ 40,15’’
 
Enni- és innivalót, elemlámpát, szúnyogriasztót, takarót érdemes vinni. További információ és előzetes bejelentkezés Verseczki Nikolettánál a 30/475-1770-es telefonszámon lehetséges.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 
 
 
FEL