Csendes emlékezés: Békéscsaba nevében koszorút helyeztek el a Kossuth-szobornál

2020. március 15. 13:42 | behir

A békéscsabai Kossuth-szobornál most is ugyanúgy ott vannak a gyerekek által készített zászlók, mint máskor, azonban a koronavírus-járvány miatt a nagy ünnepség elmaradt.

Ma csendesen zajlik az ünnep, kitűzzük a kokárdát, ki-ki magában vagy a családjával keresi fel azokat a helyeket, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezhet, vagy otthon idézi fel a történteket.

Az ünnepi megemlékezések elmaradtak, de Szarvas Péter polgármester Nagy Ferenc és Varga Tamás alpolgármesterekkel, valamint dr. Bacsa Vendel jegyzővel és dr. Kiss Gyula aljegyzővel a város nevében koszorút helyezett el a Kossuth-szobor talapzatánál, ahol már volt néhány koszorú.

 

 

–  1848. március 15-e a  magyar történelem legfényesebb lapjaira tartozik. Mindnyájan ismerjük ennek fontosabb eseményeit, ismerjük a hőseinket, akikre a leginkább büszkék lehetünk. Március 15-e volt a kezdőnapja a forradalom és szabadságharc eseménysorozatának. Sajnos ezt idén nem tudjuk a korábbi években megszokottan, nagyszabású rendezvénnyel megünnepelni, de a nemzeti büszkeség, a nemzeti színű zászló és kokárda ma is összeköti a magyarságot – mondta el kérdésünkre Szarvas Péter.

Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, hogy sok nagyszerű elődünk küzdött a magyar szabadságért, és a csabaiak 1848. március 15-ét követően rövidesen csatlakoztak az eseménysorozathoz.

– Galli Sámuel kereskedő hozta a hírt Pestről, a forradalom kitöréséről, és hozott kokárdákat is Békéscsabára. Hamarosan itt is felállt a nemzetőrség, amelyet akkor Szinovicz Lajos jegyző irányított – mondta el Szarvas Péter.

 

 

A polgármester hangsúlyozta: 1848-49 legfontosabb üzenete az, hogy vannak olyan pillanatok, amikor minden magyarnak össze kell fognia, minden magyarnak a tehetségét, a tudását kell adnia, és voltak olyan hőseink is, akik a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért.

– Sajnos akkor a forradalom és szabadságharc elbukott, de az a másfél év nagyon sokat jelentett abban, hogy Magyarország nem sokkal az események után szabaddá vált, és ma is erős nemzet itt, Európa közepén. Emlékezzünk a hősökre, emlékezzünk a bátrakra! – mondta végezetül Szarvas Péter polgármester.

 

 

Külön-külön többen is koszorúztak, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a nemzet színeit szimbolizáló koszorút helyezett el a Kossuth-szobornál, így tisztelegve az 1848-49-es események hősei előtt. Dr. Ferenczi Attila és Opauszki Zoltán pedig a Fidesz Békéscsabai Szervezete és önkormányzati frakciója nevében rótta le tiszteletét.

 

Galéria

 

 

 

További programok »

FEL