Bolgári engedetlenség – Külföldi sofőr miatt siklott ki a vonat Mezőhegyesnél

2024. május 23. 18:40 | behir.hu

A vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján 200.000.-Ft pénzbüntetésre és 1 évi közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélt a Battonyai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 55 éves büntetlen előéletű Bulgáriában élő, bolgár állampolgárságú férfit, aki miatt kisiklott egy személyvonat Mezőhegyes külterületén. Az ítélet jogerős.

A bolgár férfi 2023. szeptember 06-án, a délelőtti órákban egy tehergépkocsit vezetve közlekedett Mezőhegyes lakott területén kívül, a 4444-es számú úton Battonya felől Mezőhegyes irányába. Haladása közben a vasút - közút szintbeni kereszteződésénél a vasúti átjárót biztosító fénysorompó tilos (piros) jelzése ellenére az átjáróba behaladt, s ekkor a neki balról érkező személyvonattal összeütközött. Az ütközés után a tehergépkocsi sodródva az átjárót biztosító fénysorompónak ütközött, azt kidöntötte. A tehergépkocsival ütköző személyvonat motorkocsija két tengellyel kisiklott, s a vasúti pályán kívül, a vasúti töltésen állt meg. A baleset következtében a vonaton tartózkodó 3 fő vasúti dolgozó és 5 fő utas közül egy férfi 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A balesetben mindkét jármű megrongálódott.

A férfi megszegte a KRESZ 39.§ (3) bekezdés c) pontjában foglaltakat, mely szerint a vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a fénysorompó villogó piros jelzést ad; cselekményével, a vonatnak ütközéssel a vasúti közlekedés biztonságát gondatlanul veszélyeztette.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

Itthon

FEL