Bogárinvázió Gyomaendrődön!

2016. augusztus 6. 04:59 | Balázs Anett

Bogárinvázió várható a hétvégén, Gyomaendrődön! Ugyanis a városban rendezik meg a 20. Nemzetközi Volkswagen Bogártalálkozót, ahová a szélrózsa miden irányából több száz bogárhátút várnak a nyári kirajzásra. A rendezvény a retrós-rockos hangulatot idézi meg, hiszen ezek a négykerekű járgányok már közel 80 éve róják a kilométereket. Ennek megfelelően lelkes, megszállott, igazi „bogaras” sofőrök kellenek ahhoz, hogy ezek az autó csodák életben maradjanak.

A bogarasok már egy hete gyülekeznek a fürdő kempingjében, hogy részt vegyenek egy igazi bogaras buliban. Lakatos József Frutti nevű kutyájával éppen csak hogy begördült a találkozó helyszínére, amikor is a járgány motorja leállt.

– Idáig eljöttünk, nagyon szépen jött végig az autó az úton, ide be akartam állni, ekkor lefulladt, attól kezdve nem tudtam beindítani többet, lehet nagyon megmelegedett a motor – árulta el a férfi.

A bogarasok bár azt mondják, ezek az autók elnyűhetetlenek, sokan mégis kimondottan az ilyen találkozókra veszik elő járműveiket, az év többi időszakában megkímélik az idős bogárhátúakat. Egy piros kis cabrio, 1970-es gyártmány, 1200 kilométerről, Németországból a saját kerekein gurult a találkozóra.

– Egy 1500-1600-as motor van benne, ami ötven lóerős. Elöl, már tárcsafékek vannak alatta. Nincs rajta semmi változtatás, a színe mindene eredeti. Nem mindennapi használom most már. Régebben használtam, most kb. 10 éve csak bogártalálkozókra járok vele – mondta Roósz László, az autó tulajdonosa.

A bogárhátúak mellett kisbuszokkal is érkeztek a találkozóra, elsősorban a kikapcsolódás és a jó hangulat vonzza a résztevőket, akik Erdélyből, Szerbiából vagy akár Németországból is képesek elautókázni a békési kisvárosba.
– Egy a hobbink, mindenkinek a bogárautó, ami elnyűhetetlen, szinte ez az egy hibája van. Összejövünk, jót szórakozunk, beszélgetünk, iszunk, feltöltődünk, egy kicsit kikapcsolódunk, a koncerteken csápolunk és hétfőn újult erővel tudjuk kezdeni a munkát – fogalmazott Kardos Ferenc, főszervező.

Pénteken délig mintegy 200 bogárhátú futott be Gyomaendrődre, de közel 400 autós jelezte, hogy részt vesz a találkozón, melynek hivatalos megnyitója szombaton délelőtt lesz.

A bogártalálkozó igazi fő attrakciója, szombaton 18 órától kezdődik, amikor a bogarasok járgányaikkal felvonulnak a város utcáin, hogy a közönség is szemügyre vehesse ezeket az autócsodákat. 

FEL