Biztonsági őrőkre támadtak a menekültek Békéscsabán - frissítve!

2016. május 8. 13:07 | behir.hu

Rendbontás történt a Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. A rendőrség rövid időn belül megfékezte a biztonsági őrségre támadó külföldieket. Az intézményben nyugalom van, a történtek Békéscsaba közrendjét nem befolyásolták.

A Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban szombat este fél 12 körül rendbontás történt. Az egyik körletben öt iráni állampolgár hangoskodott, szobájuk berendezését megrongálták, a helyiség üveg ablakát kitörték, majd az emiatt velük szemben intézkedő biztonsági őrségre támadtak, székeket dobáltak feléjük. Az őrök nem sérültek meg, a rendőrség 23 óra 50 percre a befogadó központban a rendet helyreállította. Az intézményben nyugalom van, a rendbontás Békéscsaba közrendjét nem befolyásolta, az őrizetesek az épületből nem jutottak ki - írja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye.

A Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban és Békéscsabán a rendőrség a közrendet fenntartja. A Békéscsabai Rendőrkapitányság a történtek miatt garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást, az öt iráni állampolgárt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. 

- Békéscsabán a menekülttábor zárt, az ott lévő menedékkérők nem hagyhatják el az objektumot, az épületen kívül így semmilyen hatást nem gyakorolt a békéscsabai életre a szombat éjjel történt rendbontás - nyilatkozta Szarvas Péter. Hangsúlyozta, jelenleg is nyugalom van a táborban és a városban is, a békéscsabaiak között nem téma az incidens. A polgármester megjegyezte: örül annak, hogy nem történt személyi sérülés, és annak is, hogy rövid időn belül, alig 20 perc alatt helyreállt a rend. Szarvas Péter közölte: jellemzően 150-200 menedékkérő tartózkodik a békéscsabai táborban, ritkán történnek hasonló incidensek. Véleménye szerint a szakemberek jól végzik a dolgukat. "Ha a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szakemberei szerint nem szükséges a központ őrzésének megerősítése, akkor ezt a véleményt elfogadom, nem kívánom felülbírálni" - válaszolta az MTI kérdésére.

Záborszki Helga, a BÁH sajtóreferense vasárnap délelőtti tájékoztatása szerint 145 menedékkérő tartózkodik a békéscsabai állomáson, az éjszakai rendbontásban öten voltak érintettek. Hozzátette: a hivatal nem tervezi a központ őrzésének megerősítését az incidens hatására.

Forrás: MTI

 

FEL