Beruházásra buzdítja az agrárminiszter a magyar gazdákat

2024. január 25. 08:20 | behir.hu

Megvannak a megfelelő források, a gazdálkodóknak lehetőségük lesz támogatást nyerni fejlesztéseikhez – mondta Nagy István agrárminiszter a háromnapos agrárgép-kiállítás megnyitóján, a Hungexpón.

– Ha versenyképesek akarunk lenni, nem úszhatjuk meg a fejlesztést. A kormány biztosítja a feltételeket, és 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy megvásárolhassák a legmodernebb technológiákat – ismertette a tárcavezető a 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow nemzetközi kiállítás megnyitóján. Mint mondta: a siker titka most az alkalmazkodás és a változásra való képesség.

Az agrárgépész programról a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) elnöke beszélt.

– A Legyél te is agrárgépész! programnak köszönhetően 2015 óta közel ötszörösére emelkedett az agrárgépész-szakiskolákba jelentkezők száma – mondta Harsányi Zsolt. A szervezet egy tehetséggondozó program bevezetését is tervezi, amelyben a legkorszerűbb technológiákat teszik elérhetővé a fiatalok számára. Az idei kiállításra háromezer diákot várnak, akiknek a Megfosz és a Hungexpo biztosította az ingyenes belépést, és a kedvezményes utazásukat is támogatták. 

Harsányi Zsolt kiemelte: a gépek fejlesztési irányainak esetében erős a zöldvonal, vagyis az olyan gépekkel kapcsolatos innováció, amely a környezet- és talajkímélő művelést és a kemikáliák visszaszorítását célozza. Emellett pedig a precíz, minél hatékonyabb, profitábilis munkát biztosító eszközök fejlesztése a fő irány.

Forrás: VG

További programok »

Gazdaság

MTÜ: Erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint január-júniusban 7,5 millió vendég 17,8 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, ami 7,6 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi rekordév első fél évi értékét - összegezte pénteken kiadott elemzésében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
11:34
FEL