Kovács László azt mondta a Magyar Nemzetnek: a mostani szezon azért is jó lehet, mert a rendezvénytartásra vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziókban tömegesen merült fel igény családi ünnepségekre. Ezek „kitartó húzóerőt jelentenek” idén – fogalmazott, bár hozzátette, hogy „a vállalati szféra még ébredezik”.
Mint fogalmaztak: „belháború zajlik az újrainduló vendéglátóiparban”, a fellángolt munkaerőhiány miatt egyes cégek etikátlan lépésekre szánták el magukat.
Az ipartestületi elnök azt mondta, hogy Budapesten elhúzódik az újraindulás. „Sokan kivárnak őszig”, így a koronavírus-járvány előtti kínálatnak nagyjából a fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.
A legnagyobb gondnak továbbra is a munkaerőhiányt nevezte Kovács László, aki szerint országosan 20 százalékkal kevesebben dolgoznak a szükségesnél. Vidékre a fővárosból is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, akik akár havi egymillió forintot is megkereshetnek a Balatonnál — mondta.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint egy budapesti étteremben naponta 15-20 ezer forintot is elkérhet a takarításért egy 6-8 órában felvett munkavállaló.
Forrás: MTI