Békéscsabán is lezajlottak a magyar írásbeli érettségik

2022. május 2. 16:16 | Szabó Judit

Hétfőn reggel országszerte elkezdődött az érettségi időszak. A diákok először a magyar írásbelivel kezdték a vizsgákat. Az eduline adatai szerint magyarból, mintegy 73 ezren érettségiztek, többségük középszinten.

Mint ahogyan a koronavírus-járvány előtt, most is megtartják majd a szóbeli vizsgákat, nem kötelező a maszk az iskolákban, és nincs létszámstop a tantermekben.

A magyar írásbeli hétfőn reggel 9 órakor kezdődött és délután egy óráig tartott. Azok a diákok, akik valamilyen tantárgyi nehézséggel küzdenek, délután kettő óráig írhatták a tesztet.

A megkérdezett diákok többségének nem okozott gondot a feladatsor. Vadász Ágoston, a Békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanulója elmondta, hogy neki a szövegértés nem ment annyira, mint a szövegalkotás.

Jeszenszky Tímea, az előbb említett iskola tanulója nagyon várta már a vizsgát. – Úgy érzem, hogy jól sikerült, örülök, hogy túl vagyok rajta – tette hozzá.

A feladatsor két részből állt. Az első részben a diákoknak egy szövegértési, majd egy szövegalkotási feladattal kellett megbirkózniuk. Erre 90 percük volt.

Csomós Éva, a BSZC Kós Károly Technikum és Szakközépiskola magyar tanára elmondta, hogy volt néhány feladat ami kifogott a diákokon.

– A diákok nagyon lelkesen nyilatkoztak a vizsga után, hogy könnyű volt a feladatsor. Én ezt kétlem, mert a nyelvtan és a stilisztika nem biztos, hogy mindenkinek a szívügye – emelte ki a tanár.

Az írásbeli második felében Szabó Magda Ezüstgolyó című novellájának elemzése vagy Janus Pannonius Búcsú Váradtól és Juhász Gyula Várad című versek összehasonlítása közül választhattak az érettségizők, erre 150 percet kaptak.

Kedden reggel a matematika írásbelivel folytatódik az érettségi vizsga.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL