Békéscsaba első kézből: Zsebben a leletünk az EgészségAblak mobilalkalmazással

2023. december 16. 10:37 | behir.hu

December elsejétől az EgészségAblakot használók immár a hamarosan lejáró receptekről és a frissen beérkező új egészségügyi dokumentumokról külön is értesítést kapnak. Az egyre népszerűbb alkalmazásról beszélgettünk Szferléné Dénes Pálma egészségfejlesztő mentálhigiénikussal.

Az EgészségAblak egy folyamatosan fejlesztett mobilalkalmazás, amelynek célja, hogy a hazánk minden lakosa könnyen, gyorsan és egyszerűen használhassa ki a digitális egészségügy előnyeit. Az applikáció indulása 2020-ban történt, amikor a koronavírus oltási igazolvány digitális változatának mobilalkalmazása létrejött. Később itt voltak elérhetőek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, vagyis az EESZT dokumentumai.

– Idén áprilisban a magyar kormány új koncepciót rakott az app mögé és fejlesztések sora kezdődött. Ekkor kapott új szívet az EESZT, mely akkor azt az újítást hozta, hogy az okostelefonos alkalmazás az e-receptek letöltésével és használhatóságával egyszerűsítette a felhasználók hétköznapjait. Az akkor myEESZT névre átkeresztelt applikáció júliusban beszédesebb nevet is kapott, és kilépett a sokbetűs, kimondani is nehéz mozaikszavas korszakából. Az immár EgészségAblak néven elérhető alkalmazás új neve sokkal beszédesebb és arra is utal, amire való – mutatja be az alkalmazás indulását Szferléné Dénes Pálma.

A nyári frissítésnek nem az átnevezés volt a fő célja, hanem egy annál sokkal lényegesebb terület. Ez pedig nem más, mint az egészségügyi dokumentumaink telefonos alkalmazásból történő gyors és azonnali elérhetősége. Július elejétől az EgészségAblak alkalmazáson belül elérhető lett az EESZT indulása, vagyis 2017. novembere óta keletkezett összes dokumentumunk, így például laboreredményeink, ambuláns lapjaink, vizsgálati leleteink, zárójelentéseink és egyéb orvosi dokumentumaink.

– Ezzel nagyban egyszerűsödött az otthoni, családi egészségügyi adminisztráció, hiszen az évek alatt esetleg elkallódott, hiányzó, de szükséges papírok pillanatok alatt újból elérhetőek lettek pár kattintással, akár azonnal is. Ráadásul az alkalmazásban nemcsak az állami, hanem a magán egészségügyben kapott leleteink is ott vannak. Hasznos, hogy az applikációban egyszer már letöltött dokumentum a továbbiakban aktív internetkapcsolat nélkül is elérhető, mivel azt az alkalmazás a telefonunkban offline rögzíti – ismerteti a júliusi fejlesztéseket az egészségfejlesztő mentálhigiénikus.

Szeptemberben két újítás is érkezett az applikációba. Az egyik fejlesztés a családtagok vagy bármely meghatalmazott dokumentumainak elérését teszi lehetővé a mobilalkalmazásban, a másik újítással felugró, azaz push értesítés kérhető telefonra, ha új eRecept került fel az EESZT-s tárhelyre.

– A frissítés révén családbaráttá vált az alkalmazás, ugyanis meghatalmazás esetén a családtagok dokumentumai is elérhetővé váltak. Tehát a szülők a gyermekeik fiókjába be tudnak lépni, illetve a felnőttek az idősebb szüleik dokumentumaihoz is hozzáférhetnek meghatalmazás révén, amely akár ismerősnek is adható például receptkiváltás miatt. Mindehhez a felhasználónak képviseleti jogosultsággal kell rendelkeznie, amely lehet meghatalmazás vagy törvényes képviselet. A képviselt személy, akár gyermek, akár idős szülő kiválasztását követően, a felhasználó láthatja a képviselt adatait, egészségügyi dokumentumait az EgészségAblakban – számol be az újításokról a szakember.

December elsejétől az EgészségAblakot használók immár a hamarosan lejáró receptekről és a frissen beérkező új egészségügyi dokumentumokról külön is értesítést kapnak. Az új frissítéseknek köszönhetően az orvos által felírt receptek kiváltása nem múlhat azon, hogy a felhasználó megnyitotta-e az alkalmazást, mert telefonja kezdő képernyőjén megjelenik a receptekről szóló értesítés.

Szintén újdonság, hogy az alkalmazásból közvetlenül hívható a 1812-es Egészségvonal a hét minden napján 0-24 óráig. A telefonközpont munkatársai általános tájékoztatást nyújtanak egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban, segítenek a szolgáltatók keresésében, speciális egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban, szűrővizsgálatokkal és gyógyszerellátással kapcsolatos kérdésekben.

– Jelenleg a békéscsabai rendelőkben évente több mint százezer alkalommal fordulnak meg betegek, páciensek, akiket leginkább a várakozási idő aggaszt, ezért fontos, hogy átláthatóbbá és gyorsabbá váljon a rendszer. A kormány egyik fontos célja az új digitális egészségügyi rendszerrel, hogy érzékelhető mértékben csökkentsék a várakozási időt – zárja az előnyök bemutatását Szferléné Dénes Pálma.

 

Hogyan lehet EgészségAblak applikációnk?

 

Az alkalmazás ingyenes és minden békéscsabai számára letölthető az App Store és a Google Play áruházakból. Használatához ügyfélkapus regisztráció és egészségügyi azonosító, vagyis TAJ-szám szükséges.

Beállítható az egyszerűsített bejelentkezés: ha első alkalommal megtörtént a személyes ügyfélkapu összeillesztése a szoftverrel, akkor a jövőben már elegendő lesz csak a telefonon történő azonosítást elvégezni, akár ujjlenyomat segítségével. Ezt viszont minden egyes belépéskor meg kell tennünk. Az egyszerűsített belépés segítségével internetkapcsolat nélkül is megtekinthetjük a letöltött dokumentumokat – mutatja be az applikáció telepítését az egészségügyi szakember.

További programok »

FEL