Békéscsaba anno: Fásítás a Körös-csatorna feltöltött medrében és az utcákon

2023. június 24. 13:32 | behir.hu

Békéscsaba kettőzött igyekezettel kezdte el a fásítást 1928 nyarán, majd folytatta a már megkezdett fatelepítéseket. Legelőször a Körös-csatorna feltöltött szabad-kikötőjében ültettek fákat.

Mielőtt a fásítás elkezdődött a Körös medrében, két szempontot kellett figyelembe venni. Meg kellett kötni a feltöltött part vízfelőli szegélyeit, hogy a sövény elkorhadása után el ne iszaposodjék, továbbá művészi módon ki kellett tölteni az adott teret. Hogy a fásításnak ezen, valamint a közegészségügyi hasznán kívül más haszna is legyen, három sor kosárfonó füzet ültettek a parton úgy, hogy közvetlenül a víz szélét szomorúfüzek szegélyezzék. A nemes füzektől mintegy 2-3 méternyi távolságban platáncsemetéket ültettek, s ezektől ismét 2-3 méternyi távolságra, feketefenyő sort. A Körös part Kiss Ernő utcai kiszélesedő sarkán hársfacsemetéket telepítettek. Ezen túlmenően a város több utcáját –  Berényi út, Gróf Tisza István út (Békési út), Baross utca és Kazinczy utca – japánakácokkal és nyárfélékkel ültették be.

A fásításokat előre elkészített terv szerint hajtották végre, mert bizonyos költségkeretekhez ragaszkodni kellett. A lakosság kérését is méltányolta a város: figyeltek arra, hogy a nagyobb forgalmú köves utcákat mielőbb fásítsák, hogy a közlekedő járművek által felvert port a lehetőségekhez képest csökkentsék.

Gécs Béla

 

A kisliget napjainkban (fotó: visitbekescsaba.com)

További programok »

Itthon

Kihirdették a Kós Károly Országos Pedagógiai Verseny eredményeit

Idén ötvennégy csapat vett részt a békéscsabai Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola pedagógiai témában meghirdetett országos versenyén. A Kós Károly Országos Pedagógiai Versenyt idén második alkalommal szervezték meg, a pályázók a fogyatékossággal élők beilleszkedési lehetőségeit támogató módszereket vagy eszközöket találtak ki és mutattak be. A megmérettetés eredményhirdetését kedden délelőtt rendezték meg a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.
18:17
FEL