Békés megyéből 15 polgárőr indul a magyar-szerb határra

2016. szeptember 2. 16:10 | Varga Diána

Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megye mellett Békésből is indulnak polgárőrök a magyar-szerb határ térségébe. Feladatuk elsősorban a nyolc kilométeres sávban található településeken élők biztonságérzetének javítása lesz és az, hogy Csongrád, illetve Bács-Kiskun megyei polgárőröket váltsák fel egy hónapra. Mindeközben szeptember elsején elindult a toborzás a határvadász századokba. A rendőrség 3000 új rendőrt venne fel kötelékeibe azért, hogy segítsék a magyar-szerb határszakasz őrzését a megnövekedett migrációs nyomás hatására.

15 Békés megyei polgárőr készül jövő héten Bács-Kiskun és Csongrád megye magyar-szerb határszakaszaira. Jelenleg Békésen készülnek a feladatra, tréningeken vesznek részt.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke kérdésönkre elmondta: Békés megyéből jövő hét hétfőtől fognak a polgárőrök vendégszolgálatot ellátni Mórahalom, Röszke és Ásotthalom térségében terepjáró gépkocsikkal, valamint személygépkocsikkal. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy minden szükséges technikai eszköz a rendelkezésükre áll a feladat elvégzéséhez. 

A polgárőrök, ha gyanús személyeket látnak, értesítik a rendőrséget, de ha migránsokkal találkoznak, feltartóztathatják őket. Csongrád megyében a határ menti sávban található kilenc településen 230 polgárőr teljesít szolgálatot, az ő munkájukat naponta 15, az ország más részéből érkező társuk segíti. A békési polgárőrök közül van olyan, aki már tavaly is részt vett a határvédelmi feladatok ellátásában.

 

3000 új embert vennének fel a rendőrség kötelékébe

Szeptember 1-jén kezdre meg a toborzást a rendőrség a határvadász századokba, és ha novemberben elindulnak az első képzések, május végén lehetnek a határon azok a rendőrök, akiket a határvadász századok megerősítése miatt vesznek fel. A határvadász századokba szeptember 1-jétől toborozzák a fiatalokat a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak, a pályaorientációs iskoláknak a bevonásával. A járási kormányhivatalokon keresztül - elsősorban a közép- és felsőfokú végzettségű - a közfoglalkoztatottak keresik meg. Megkeresik a korábban nem alkalmatlanság miatt elutasított jelentkezőket is. Ezen kívül a toborzáshoz használják a Facebookot, a Twittert, a képzésről ingyenes telefonszámon, valamint e-mailben is lehet érdeklődni. Valamennyi rendőr-főkapitányság területén működni fog a felvételi eljárást lebonyolító csoport. A felvettek egy kéthónapos alapképzés után vizsgát tesznek, a vizsga után hivatalos állományba kerülnek 12 hónapos próbaidőre, és őrmesterré nevezik ki őket. Egy további négyhónapos képzés elvégzése után pedig őr és járőr szakképesítést szereznek, így az alapképzés megkezdésétől számítva, hat hónapos képzés után helyezik őket beosztásba a határvadász századoknál.

 

A keleti határon egyelőre nagy a csend

Dombegyházon márciusban még drótfonatok, a határzár építéséhez szükséges betonoszlopok és katonák sorakoztak az egyik depóban. Mára ezek mind eltűntek. Márciusban adtunk hírt arról először, hogy a magyar-román határszakaszon elkezdődhet a határzár építése. Aztán áprilisban egyik sajtótájékoztatóján a miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem látja indokoltnak a keleti határzár kiépítését. A déli határt azóta is folyamatosan is erősítik, Románia felől pedig csak a tavasszal levert cölöpök emlékeztetnek az egykori tervekre. Szeptember elsején megindult a határvadász századokba a toborzás, mivel a kormány úgy látja, hogy dél felől nem enyhül a migrációs nyomás. Ők várhatóan jövő tavasszal állhatnak majd először szolgálatba, addig pedig a polgárőrök segítik a rendőrség munkáját Bács-Kiskun és Csongrád megye magyar-szerb határszakaszain.A kormány a migrációs nyomás hatására egyelőre a déli határszakaszt erősíti tovább, ide összpontosítják a mozdítható erőforrásokat is

További programok »

Kék hírek

FEL