Békés megyében emelkednek az ingatlanárak

2016. június 21. 11:03 | Fekete Kata

Egy ingatlanhirdetési portál tett közzé statisztikáit a közelmúltban. A portál azt vizsgálta, közel 300 ezer ingatlan adatai alapján, hogy miképpen változtak az ingatlanárak 2015-ben az előző évhez képest - írja a Promenad.hu. Az adatokból igencsak meglepő adatok rajzolódnak ki. Ezek szerint Budapest mellett Bács-Kiskun megyében növekedtek legjobban az ingatlanárak. Míg a fővárosban egyetlen év alatt 17%-os növekedést értek el, addig Bács-Kiskun megyében 13%-kal növekedtek az ingatlanára egyetlen év alatt.  A lista negyedik helyén, rögtön Pest után Békés megye található, ami szintén igen hízelgő helyezés.  A Dél-Alföld harmadik megyéje Csongrád megye a nyolcadik helyen található alig lemaradva Fejér és Győr-Sopron megyék mögött.

Legnagyobb mértékben a panellakások árai növekedtek, itt jellemzően 10-15%-os növekedés figyelhető meg. A legkisebb növekedés pedig a családi házak piacán volt észlelhető, de a mi megyéinkben itt is 1-17%-os növekedés volt észlelhető, ami messze jobb, mint az országos átlag. A fenti adatok a 2015-ös évre vonatkoznak, ezért megnéztük az ingatlannet statisztikai oldalán a 2016-os adatokat is. Itt Békés és Bács-Kiskun megyékben csak minimális növekedés figyelhető meg, ellenben Csongrád megyében ugrásszerűen növekedtek az ingatlanárak a 2016-os év első felében.

Bár kétségtelen, hogy van még hova előrelépni, és hogy az ingatlanpiac még közel sem áll olyanjól, mint a válság előtti években, azért az bíztató, hogy a megyék sorrendjében a Dél-Alföld ilyen kedvező helyen áll. Sajnos az adatokból az is világosan látszik, hogy az ingatlaniac növekedése elsősorban a lakáspiacot érintette. A családi házak esetében még alig van elmozdulás, de már az is kedvező jelnek tekinthető, hogy az árak nem lefelé, hanem – ha kis mértékben is – de felfelé mozognak.

FEL