Bárki kiszínezheti az ország lepketérképét

2022. augusztus 15. 08:29 | behir

Az ország egész területéről várják az adatokat.

Segítőket várnak Magyarország Lepketérképének gyarapításához – írta a greendex.

A Magyar Madáratlasz után elindult a lepkeatlaszprojekt. A magyarországi közösségi adatgyűjtési projektekben összegyűlt adatok feldolgozását és rendszerezését tűzte ki célul a Magyar Nappalilepke-térképezés által indított tudományos adatgyűjtés. A gyalogos túrák kedvelői gyakran botlanak ritka, és érdekes küllemű állatokba, melyekről korábban is feltölthettek fotókat online adatbázisokba.

A lepkebarátoknak nincs más dolguk, mint lefotózni az észlelt lepkéket, és a fotókat feltölteni a honlapra. Olyan korábbi lepkefotókat is várnak, amelyekről az észlelő tudja, hogy hol és mikor készültek.

Mind a lepketérkép, mind az Izeltlabuak.hu oldalra egyszerű regisztráció után beküldhetők a rovarok fotóval ellátott adatai. Magyarországról bárhonnan jól jönnek újabb megfigyelések, az oldalon bemutatott térkép jelzi azt is, hogy melyek a még kifejezetten adathiányos területek.

Október 31-ig várják az idei vagy korábbi nappalilepke-megfigyeléseket, majd lezárják az adatgyűjtést, és elkezdődik az adatfeldolgozás időszaka.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

További programok »

FEL