Barát a kerékpár

2016. május 15. 05:26 | Laczkó Viktória

A hetedik közgyűlését tartotta meg a KETOSZ, vagyis a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége. A gyulai Polgármesteri Hivatal ovális termében jelenlévő tagok elfogadták a 2015-ös év záró beszámolóját, valamint a 2016-ra vonatkozó költségvetést is. Bővült a tagok köre is, mostantól 24 település tartozik a szövetségbe.

"A határozatokat, a beszámolókat a közgyűlés elfogadta. Gondolatok, ötletek merültek fel a további munkára is. Én azt gondolom most, hogy Hódmezővásárhely kibővülésével 24 tagra bővült a szövetség, tudjuk egymást segíteni szakmai munkában és a kerékpárosbarát szolgáltatások és a közlekedés megvalósításában is.” - fogalmazott Sztaniszláv Tamás, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetség főtitkára. 

Egy 7 pontos szempontrendszerről is tárgyaltak, melyben olyan szándékokat fogalmaznak meg, amelyek a kerékpáros közlekedésben résztvevőket segíthetné a jövőben. Kónya István elmondta: a tervek szerint a következő évek beruházásainál az útfejlesztések során párhuzamosan kezelik a kerékpárutakat fejlesztését is. „Az egy dolog, hogy a közutaknál most már előírás, hogy a közutaknál kell hogy legyen kerékpáros forgalomra alkalmatos közlekedési sáv vagy esetleg kerékpárút, de a belterületi forgalom esetében nagyon sokszor a közúton közlekednek a kerékpárosok vagy a hely szűke miatt vagy a műszaki előírások miatt, de azt szeretnénk, hogy minél több olyan település legyen az országban, ahol jól elválasztgatóan tudnak majd a kerékpárosok közlekedni”

Az alpolgármester hozzátette: a tervek között szerepel új kerékpárutak építése, valamint a már meglévők felújítása is. A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy már óvodás korban kezdetét kéne vennie a kerékpáros közlekedésre való nevelésnek, hogy a gyerekek magabiztosan, baleset nélkül tudjanak részt venni a forgalomban. A közgyűlésen az ezt célzó törekvéseket is egyeztették.

FEL