Barakkba zárva – Életre ítélve

2017. január 26. 17:17 | Laczkó Viktória

A kormány a 2015-2017 közötti időszakot Gulág Emlékévnek nyilvánította. Ennek egyik kiemelkedő, rendhagyó tárlata a Barakkba zárva – Életre ítélve című kültéri barakk installáció és kiállítás, melynek első bemutatkozása 2016. február 24-én történt meg, a budapesti Fő vám téren.

A kiállítás közel 800 ezer magyar tragédiáját idézi meg. Közülük sokan – 200 ezren – soha nem tértek vissza a szovjet kényszermunkatáborok embertelen poklából. Akik hazajöhettek és túlélték a túlélhetetlent, saját sorsukkal, helytállásukkal, életükkel mutatnak példát az utókor számára.

A teljes egészében fa szerkezetű barakk installáció belsejében a Szovjetunióban töltött kényszermunka körülményei elevenednek meg. Az ablakok helyén képeket láthatnak az érdeklődők, amelyek párokban helyezkednek el: a múlt és a jelen párhuzamára építkeznek. A fotópárok lentikuláris, azaz két nézőpontú megoldással készültek. A napjainkban készült fotókon a Gulágot túlélők és családtagjaik láthatók. A képeket kísérő feliratok nem csak a történelmi tényeket és a legfontosabb tudnivalókat mondják el, de a képen szereplő, ma már idős egykori fogvatartottak akkori élményei, tapasztalatai, szubjektív emlékei teszik megfoghatóvá, emberközelivé a távolodó történelmi kataklizmát.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára január 31-én 14.00 órakor kerül sor. A kiállítás napi 24 órában és ingyenesen látogatható január 31. és február 5. között . 

FEL