Banki értesítések várhatók január végéig

2020. január 11. 08:31 | D. Nagy Bence

Új rendelet kötelezi a bankokat adatszolgáltatásra. A rendelet alapján a pénzintézetek kötelesek az év első hónapjával bezárólag részletes tájékoztatást adni a számlatulajdonosoknak.

Idén januárban lépett érvénybe az a számlatulajdonosokat érintő kormányrendelet, ami végkimutatás kiküldésére kötelezi a bankokat. A fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról szóló rendelet alapja egy 2014-es Európai Uniós irányelv volt, amellyel kapcsolatban egy pénzügyi szakembert kérdeztünk meg.

– Első alkalommal ez év január 31-ig az előző öt hónapra vonatkozóan kell kiküldeni a kimutatást a pénzintézeteknek, majd ezt követően minden évben január 31-ig az előző év teljes időszakára vonatkozóan – mondta el Kelemen Tamás, a Budapest Bank lakossági számlavezetési szolgáltatásainak vezetője.

A szakember hozzátette, hogy a bankoknak a kimutatást a számlakivonat kiküldésének módjával megegyező módon kell eljuttatniuk a számlatulajdonosok részére, tehát vagy az elektronikus vagy a papír alapú kivonatok mellékleteként küldik ki az adatokat. Kelemen Tamás kiemelte, hogy a pénzintézeteknél az is igényelhet papír alapú kimutatást, aki egyébként elektronikus formában kapja meg.

A bankok 2019 augusztusa óta kötelesek egységesen megnevezett díjjegyzék alapján feltüntetni díjtételeiket. Ez a határozat szolgált alapul az idei évtől rendszeresített kimutatási kötetezettségnek. A lakosság körében sokan követik nyomon rendszeresen számlaforgalmukat, de az új rendelet révén ezentúl minden számlatulajdonos értesül a különböző levonásokról és költségekről.

 

További programok »

Itthon

FEL