Az üzletek 27 százalékában már többször fizetünk elektronikusan

2024. február 25. 17:00 | behir.hu

A koronavírus járvány, az elektronikus fizetés kötelező elfogadásának bevezetése és az önkiszolgáló kasszák megjelenése egyaránt hatással lehetett az aktív online pénztárépek és automaták számára, ami 2020-ra lecsökkent, majd 2022-re a 2019-es értékre emelkedett.

Az elektronikus tranzakciók arányának emelkedése számos előnnyel járhat társadalmi szinten, emiatt is az MNB pénzforgalmi fő stratégiai célja, hogy 2030-ra az elektronikus tranzakciók aránya érje el akár a kétharmadot. (MNB, Pénzforgalom 2030) A különböző országok jegybankjai és az MNB is folyamatosan fejleszt, illetve kutatásokat végez az elektronikus pénzforgalom területén. Ezen belül is a fizetési szokások minél részletesebb megismerése segít az olyan célzott intézkedések megtervezésében és bevezetésében, amelyekkel elérhető, hogy a társadalom széles köre számára, a fizetési helyzetek jelentős részében legyen érdemi választási lehetőség a készpénz és az elektronikus fizetési megoldások között, és rendelkezésre álljanak azok az információk, amik alapján megalapozottan tudnak dönteni a fizetés módjáról.

Az online pénztárgép és automata adatbázis egy olyan egyedi adatbázis, amelyben nemzetközi szinten is egyedülálló módon a tranzakciós célú készpénzhasználatot figyelemmel lehet kísérni a gazdaság egy jelentős részét lefedő szegmensben, így az elektronikus tranzakciók arányának mérésére is a legmegbízhatóbb adatbázis. Emellett részletezettsége lehetővé teszi, hogy minél többféle dimenzióban lehessen vizsgálni ezeket az adatokat. 

Míg 2019-ben 145 ezer online pénztárgépet használó üzlet volt, 2022-re fokozatosan 138 ezerre csökkent a számuk. Az elektronikus fizetést elfogadó üzletek aránya ezzel szemben folyamatosan, 55 százalékról 81 százalékra emelkedett, azaz a jogszabályban előírt 100 százalékos lefedettség ugyan még nem teljesült 2022-ben, de a boltok nagy részében már készpénz mellett lehet elektronikusan (kártyával vagy azonnali fizetéssel) is fizetni. Az elektronikus fizetést nem biztosító üzletekben a vásárlások számának csupán 3 százaléka, értékének pedig csupán 4 százaléka zajlik, azaz az infrastruktúra lefedettség lehetővé teszi az elektronikus fizetések gyakoribb használatát. Az üzletek számának és az elektronikus fizetés elfogadásának változásában egyértelműen látszódik a koronavírus járvány miatt bevezetett óvintézkedések hatása. A fizikai kapcsolatot nem igénylő elektronikus fizetések terén a fejlesztések felgyorsultak és a felhasználók is igényelték ezek használatát, emiatt is 2021-től előírás lett a kötelező elektronikus fizetés biztosítása az OPG kötelezett üzletekben, azaz a kiskereskedelem nagy részénél. Az online pénztárgépet használók között a kiskasszás üzletek vannak többségben, a boltok 88 százaléka csak kiskasszával, azaz önálló, nem szoftveres alapon működő pénztárgéppel rendelkezik. Azoknak az üzleteknek az aránya, ahol több elektronikus tranzakció történt, mint készpénzes, 11 százalékról 27 százalékra emelkedett ebben az időtávban és az online pénztárgéppel lefedett kör összes tranzakciójának negyede ezekben az üzletekben zajlott 2022-ben. Megjelentek az önkiszolgáló kasszák, amelyek egyrészt a kereskedők oldalán növelik a működési hatékonyságot azáltal, hogy párhuzamosan több vásárlás lebonyolítását teszik lehetővé egy pénztárossal, másrészt mivel a legtöbb esetben bankkártyás fizetés lehetséges ezeknél, így az elektronikus fizetés használatának megismerését és használatát is elősegítik. Az önkiszolgáló kasszák megjelenése, a koronavírus járvány közvetett és közvetlen hatásai ezek alapján nem csak rövid távon, de hosszú távon is hatással vannak az elektronikus fizetések elfogadására és használatára is.

2022-ben 240 ezer aktív online pénztárgép és automata működött, ezeken belül körülbelül 10 százalék az automata, 70 százalék a kiskassza és 20 százalék a nagykasszás pénztárgépek aránya.

A koronavírus járvány, az elektronikus fizetés kötelező elfogadásának bevezetése és az önkiszolgáló kasszák megjelenése egyaránt hatással lehetett az aktív online pénztárépek és automaták számára, ami 2020-ra lecsökkent, majd 2022-re a 2019-es értékre emelkedett. Míg a típusokat nézve az aktív automaták aránya stagnált ezekben az években, addig a kiskasszák – önálló pénztárgépek – aránya csökkent, a nagykasszáké – azaz a szoftveres alapon működő gépeké – pedig növekedett körülbelül 6 százalékpontot, feltehetően az önkiszolgáló kasszák elterjedése miatt.

Forrás: VG

További programok »

Gazdaság

FEL