Az orosházi kórházban is látogatási tilalom lesz hétfőtől

2023. január 27. 13:44 | behir

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet értesíti a lakosságot, hogy az influenzaszerű tünetek emelkedése miatt 2023. január 30-ától, hétfőtől visszavonásig a kórház összes fekvőbeteg osztályán látogatási tilalom lép érvénybe. A látogatási tilalom alól kivételt képeznek azok, akik írásos igazolással, védőoltási könyvvel igazolják, hogy már legalább két hete felvették az ez évi influenza elleni szezonális védőoltást. A kórház közleményét az alábbiakban olvashatják.

 

A látogatási tilalom ideje alatt az alábbi szabályok érvényesek.

 

Meglátogathatom-e súlyos, életveszélyes állapotú családtagomat? 

Igen. A súlyos, életveszélyes állapotú betegnél, – egyéni méltányossági alapon – írásos engedéllyel egyszerre egy hozzátartozó tartózkodhat. A hozzátartozó köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd kérvényezni kell a látogatást a beteg kezelőorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

 

Bent lehetek-e a beteg gyermekem mellett? 

Igen. A kiskorú beteg mellett az egyik szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője tartózkodhat a kórházi kezelés idején, amely idő alatt a kórház területét nem hagyhatja el!

 

Mehetek-e vizsgálatra, kezelésre a tilalom ideje alatt? 

Igen. A látogatási tilalom a Könd utcai szakrendelőt nem érinti, minden szakrendelés a megszokott módon működik. A szakrendelésekre azonban továbbra is kizárólag telefonos időpontkérés után lehet érkezni. Időpontot a 06 68 411-166-os számon lehet kérni, a részletes listát ide kattintva találják.

A kórház és a szakrendelő teljes területén kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. 

 

Küldhetek-e csomagot a bent fekvő hozzátartozómnak? 

Igen. Ha valaki a bent gyógyuló hozzátartozójának szeretne küldeni csomagot, az alábbiakat kell tennie.

Hol lehet a csomagot leadni?

 • A Kórház utcai főportán.

Mikor lehet csomagot leadni?

 • Hétvégén és ünnepnapon 10:00-15:30 óra között
 • Hétköznap 6:00-15:30 óra között. Ezen időszakon kívül csomagot nem veszünk át!

Mekkora csomagot küldhet be?

 • a csomag súlya nem lehet több 5 kg-nál

Mit tartalmazhat a csomag?

 • legszükségesebb használati és tisztálkodási eszközök
 • ruhanemű
 • tartós élelmiszer
 • ásványvíz, dobozos üdítő (a csomag súlyának terhére)
 • saját gyógyszerek

Mit nem tartalmazhat a csomag?

 • romlandó élelmiszert
 • nagy értékű tárgyak
 • készpénz

Milyen módon adhat le csomagot?

 • a csomagot zárja le alaposan
 • írja rá a csomagra a beteg nevét, születési dátumát, az ellátásának pontos helyét (osztály, emelet, kórterem)
 • írja rá a csomagot leadó hozzátartozó nevét és telefonszámát

A csomag sérüléséért, elvesztéséért, az abban elhelyezett értéktárgyakért, készpénzért a kórház felelősséget nem vállal!

 

Bent lehet-e az apuka  gyermeke születésénél? 

Igen. A szülő nő által kijelölt személy jelen lehet a vajúdás és a szülés idejére. A megjelölt személy köteles beszerezni egészségi állapotáról egy 14 napnál nem régebbi háziorvosi nyilatkozatot, majd írásban kérvényezni kell a bentlét engedélyezését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

Az ehhez szükséges nyomtatványt személyesen, emailben vagy postán is el lehet juttatni. Minderről részletesen ide kattintva talál információt.

 

Bemehet-e a beteghez egyházi személy? 

Igen. A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás, azonban ezt is kérvényezni szükséges az igazgatói titkárságon.

 

Behajthatok-e a kórház udvarára?

Ha kórházi dolgozó, akkor igen, a behajtási engedély felmutatásával. A mozgásában korlátozott beteget a hozzátartozó kiteheti vagy felveheti az udvaron az erre kijelölt helyen a fedett átjáró mellett, azonban ezt követően 15 percen belül a gépjárművel ki kell hajtania a kórház területéről.

 

Hogyan vihetem be vagy hozgatom haza onnan a hozzátartozómat? 

Akár érkezik, akár távozik a beteg, a hozzátartozó kizárólag az adott kórházi osztály bejáratáig kísérheti. A betegfelvételt és a beteg osztályról való elengedését a kísérőnek az előtérben kell megvárni.

 

Mi történik, ha megszegem a látogatási tilalmat?

A látogatási tilalom idején a kórház területén fokozott biztonsági ellenőrzések vannak. A Könd utcai szakrendelőből megszűnt az átjárás a kórház főépületébe, a fekvőbeteg osztályokra történő belépést szigorúan ellenőrzik. A látogatási tilalom megsértése – a jogszabályi előírások alapján – 30 000 Ft és 5 000 000 Ft közötti pénzbírság kiszabásával járhat.

 

Tudok-e segíteni abban, hogy az esetleges fertőzéseket elkerüljem, illetve ne adjam tovább? 

Igen. A kórház és a rendelőintézet területén több mobil kézfertőtlenítő egység található, ezeket bárki szabadon használhatja. Sőt, javasoljuk is, hogy érkezéskor illetve távozáskor nyomjon egy adag fertőtlenítőt a tenyerébe és alaposan dörzsölje át vele a kezeit. Ahogy azt is javasoljuk, hogy otthon is rendszeresen és alaposan mosson kezet.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), a háziorvosi ügyelet, az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés és a pénztár is a megszokott rendben működik. Kérjük, amennyiben enyhék, nem sürgősek, nem életet veszélyeztetők a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot!

Kérjük, hogy saját, hozzátartozójuk illetve a kórházi dolgozók érdekében működjenek velünk együtt!

Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

További programok »

Itthon

Újabb szaktanteremmel bővült a Békéscsabai Szakképzési Központ

Az elektromos csatlakozás technikával foglalkozó német cég magyar leányvállalata, a WAGO Hungária Kft. jóvoltából egy új szaktanteremmel bővült a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A helyiséget a Trefort Ágoston Technikum villanyszerelő tanulói használják majd.
2023. március 31. 18:40
FEL