Az elfelejtett nap: a szabványosítást ünnepli ma a világ

2017. október 14. 12:25 | behir

Majdhogynem csak a szakma tartja számon a szabványosítás világnapját, az interneten böngészve ugyanis viszonylag kevés cikket találni a témáról. De mit is takar a szabványosítás?

Az IEC, az ISO és az ITU tagjai, valamint a kapcsolódó regionális és nemzeti szabványügyi szervezetekben végzik a szabványosítás munkájának oroszlánrészét, 1970 óta minden évben október 14-én ünneplik a Szabványosítási Világnapot. A Magyar Szabványügyi Testület honlapja szerint a világnap célja, hogy tisztelettel adózzon annak a többezer szakértőnek, akik világszerte, közös erőfeszítéssel, önkéntesen alkalmazható nemzetközi szabványokat dolgoznak ki, hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi szabványok üzleti életben betöltött szerepével kapcsolatos tudatosság fontosságára, hogy hirdesse a szabványok szükségességét és hasznát.

 

 

Mit jelent az, hogy szabvány?

 

Az mszt.hu külön kitér arra, hogy a piacra szánt termékeket ma már nem egy, hanem több ország: a „világ” gyártja. Mielőtt a termékek eljutnak a végső fogyasztóhoz, számos országban megfordulnak, ahol munkaerő-ráfordítással vagy bizonyos alkotóelemek hozzáadásával nő az értékük.

A nemzetközi szabványokat alkalmazó kis- és közepes vállalatok könnyebben tudják termékeiket tanúsíttatni, versenyképesebbek, termékeik a világon mindenhol elfogadottak, így be tudnak kapcsolódni a globális értékesítési láncokba. Mindezt annak köszönhetően, hogy közvetlenül élvezik a szabványok nyújtotta technológiai tudástranszfer előnyeit.

A nemzetközi szabványok élénkítik a kereskedelmet, hatással vannak a gazdaságra, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt elérhetővé teszi a jó minőségű termékek és szolgáltatások változatos kínálatát.

 

Tehát: boldog szabványnapot!

További programok »

FEL