Az egész világon körözték a bérgyilkost, akit Magyarországon tartóztattak le

2017. október 26. 15:40 | behir

Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került az a pakisztáni férfi, akit emberölés miatt az egész világon köröztek - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a pakisztáni társbíróság azért rendelte el Z. A. nemzetközi körözését, mert még 2015. június 22-én Pakisztánban társaival együtt egy korábbi peres ügy miatt megölt egy embert. Emlékeztettek, hogy a pakisztáni férfit Magyarországon fogták el.

A kiadatás kérdésében a Fővárosi Törvényszék rendelkezik kizárólagos hatáskörrel és nyilvános tárgyalás során hozta meg az ezzel kapcsolatos döntését. A férfi a meghallgatáson nem vitatta, hogy a pakisztáni társbíróság őt körözi, azonban tagadta a cselekményt és azzal védekezett, hogy az elkövetés idején Görögországban tartózkodott, ahol úgynevezett fehér kártyás volt, ami azt jelenti, hogy menedékjogi státuszt kapott.

Ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék az eljárás során a kiadatás feltételeit és nem azt az ügyet vizsgálta, amely miatt a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátották. Ez azt jelenti, hogy a törvényszék nem a bűncselekményről, hanem arról hozott határozatot, hogy a kiadatás feltételei fennállnak-e.

Z. A. nem járult hozzá az úgynevezett egyszerűsített kiadatásához, ezért a törvényszék a specialitás szabályait alkalmazta. Ez azt jelenti, hogy a Z. A-val szemben hazájában más eljárás nem indítható és csak amiatt a cselekmény miatt ítélhető el, amely miatt a körözését elrendelték.

Az ideiglenes kiadatási letartóztatás ideje alatt a törvényszék megkeresi a görög társszerveket, hogy Z. A. pontos beazonosítása érdekében a körözött személy ujjlenyomatát küldjék meg. A törvényszék bekéri a görög igazságügyi hatóságoktól a körözött személyre vonatkozó menedékjogi eljárás eredményére vonatkozó iratokat is, amelyre azért van szükség, mert az Európai Unióban menedékjogot kapott személy más, unión kívüli országba nem adható ki.

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal szerdán azt közölte, elfogtak Magyarországon egy hetvenszeres gyilkosságért körözött pakisztáni állampolgárt a magyar hatóságok osztrák kollégáik közreműködésével. A pakisztáni rendőrség körözési listájának élén szereplő 35 éves férfi "pakisztáni mészáros" néven ismert. Osztrák nyomozók informátorokra támaszkodva kiderítették, hogy a szóban forgó személy embercsempészek segítségével Ausztriába akart jutni.

Forrás: MTI

 

További programok »

Itthon

Több mint fél évszázada a színpadon – Balázs Fecó

Maradj velem… címmel, Balázs Fecó, a Korál alapítója mintegy 50 évet átfogó időutazó koncertjét adta egy igencsak nagy zenekarral szerda este, a Csabagyöngyében. Az Ős-Neoton számoktól kezdve, a Taurus és a Korál dalain keresztül, egészen a legfrissebb alkotásáig minden fontos munka elhangzott.
2020. február 27. 18:42
FEL