Az akkutöltés hét szabálya

2018. október 20. 06:50 | behir

Mit tehetünk azért, hogy a lehető legtöbb szuflát varázsoljuk a legrövidebb idő alatt a lemerült Android okostelefonba?

 

1. Nem mindegy, hol és mivel

A legrosszabb ötlet a töltőkábelt laptopra vagy számítógépre csatlakoztatni: az USB 2.0 port csak 2,5, az USB 3 pedig 4,5 wattot ad. A fali töltő a legjobb, ha kevés az időnk.

Bármennyire divatos is, nem ajánlott a vezeték nélküli töltés sem. Ez képtelen olyan gyorsan szolgáltatni, mint a jó öreg kábelek: inkább asztali dísznek alkalmasak, ha nagyon ráérünk. Némileg jobb a vezeték nélküli gyorstöltés, ami sokkal hatékonyabb, mint az USB töltés, de még mindig jócskán lemarad a fali konnektor mögött.

A korszerű androidos készülékek támogatják a gyorstöltést, ami mintegy 15 wattal nyomja az energiát a telefonba. Használható listát tudunk beszerezni például a kompatibilis mobilokról a Qualcomm weboldalán  (nem kell Qualcomm processzorral rendelkezni, csak kompatibilis legyen).

Csak azért, mert a telefon támogatja a gyorstöltést, korántsem biztos, hogy a töltője is gyorstöltő: lehet, hogy külön vásárolni kell hozzá. Például az LG G6 olyan töltővel érkezett, amely Quick Charge 2.0-ot használ, hasonlóan a G5-höz, holott mindkét telefon támogatja a Quick Charge 3.0-ot.

Nem feltétlenül kell megvásárolni a gyártó saját töltőjét, lehet külső cégé is, de olyan, amit a telefon gyártója jóváhagyott. A névtelen, szürke vagy fekete importból származó töltők okozták eddig a legtöbb mobilos tüzet.

 

2. Tegyük repülőmódba

Minél kevesebbet használjuk a telefont töltés alatt, annál gyorsabban tölt fel. A repülőmód blokkolja a készülékek számos funkcióját, nem fogadhatjuk a hívásokat és üzeneteket, de az akku hamarabb életre kap.

 

3. Kapcsoljuk ki

Természetesen ez a leggyorsabb: ha 15 perc múlva távoznunk kell hazulról, inkább kapcsoljuk ki és úgy töltsük.

 

4. Energiatakarékos üzemmód

Már a Lollipop (Android 5, 2014) óta van minden androidos telefonnak energiatakarékos üzemmódja (általában a Beállítások/ Akkumulátor/ Energiatakarékosság menüpontban), de ezt a felhasználók ritkán alkalmazzák, pedig egy sok fotózással, videózásssal eltöltött kirándulás alatt például jól jöhet.

Szükség esetén ne felejtsük el aktiválni a funkciót.

 

5. Ha útközben esik le az akku százaléka

Először is kapcsoljuk ki a felesleges – vagy legalábbis nélkülözhető – szolgáltatásokat.

Csukjuk be a háttérben futó alkalmazásokat, iktassuk ki például a Bluetooth, a GPS, a Wi-Fi vagy az NFC működését.

 

6. Ne nyúljunk a kijelzőhöz

Ha töltjük a mobilt, ne érintsük meg feleslegesen a kijelzőt.

Hogy miért? Mert éppen az messze a legnagyobb fogyasztó, minél többet „ébresztjük” a mobilt, annál lassabban töltődik fel.

 

7. Ne hagyjuk a napon

Az akkumulátorok nem szeretik a hőséget: a tűző napon az autóban, vagy a szabadban hagyott mobil károsodhat is, s biztosan lassabban tölt.

Persze nem kell hűtőszekrényben tartani, mert mindenféle szélsőséges hőmérséklet rontja a helyzetet: ideális esetben szobahőmérsékleten töltsük és tartsuk.

 

+ 1 tipp

Biztos, ami biztos: vásároljunk hordozható USB-s akkumulátort. Ez ugyan nem fogja gyorsan feltölteni a telefont, de megoldja a problémánkat.

 

Forrás: hirado.hu

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Világ

Sok, építkezés miatt kivágásra ítélt fa megmenthető lenne

Fakivágások miatt háborognak sokan, mert építkezések útjában áll, ezért ledózerolják a növényeket. Pedig sok fát pusztán azzal is meg lehetne menteni, ha a rendelkezésre álló adatbázisokat összevetnének, vagy többet költenének a beruházásra. Varsóban pont ez történt – írta meg a HVG.
2019. augusztus 22. 06:08
FEL