Autizmus spektrumzavar – nő a speciális nevelési igényű gyerekek száma

2023. április 2. 09:42 | Kovács Andrea

Az autizmus spektrumzavar korai felismerésének és korszerű kezelésének jelentőségéről tartottak szakmai fórumot Gyulán. A Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat által szervezett esemény a problémában érintett gyermekek vizsgálatával és fejlesztésével foglalkozó szakemberek továbbképzését szolgálta.

– A  pedagógia szakszolgálat munkatársai rendkívül sokrétű feladatot végeznek, és egyre több család részére nyújtanak felbecsülhetetken értékű segítséget. Évről-évre nő a speciális nevelési igényű gyermekek száma az iskolákban, óvodákban, és közülük egyre többnél autizmus spektrumzavart diagnosztizálnak – emelte ki köszöntőjében Gyula város polgármestere. 

 

 

– Az óvodákat, bölcsődéket fenntartó önkományzat képviseletében nem egyszer találkozom azzal, hogy ha komoly magatartási problémákkal küzdő gyermek van egy csoportban, azt nem jól kezeli az adott közösség. Teljesen érthető, hogy ha a szülők aggódnak és szeretnék megóvni a gyermeküket minden olyan veszélytől, amely akár egy agresszív óvodástársnak a bántalmazásából eredhet. Viszont erre nem az ilyen problémákkal küzdő gyermek eltávolítása a megoldás, hanem a segítségnyújtás – hangsúlyozta Görgényi Ernő, majd a felcímkézés romboló erejére és az elfogadás társadalmi szintű fontosságára figyelmeztető idézettel zárta gondolatait: "Ne annak higgy, aki jósol és jellemez, annak higgy, aki szeret és tanácsot ad".

Dávid Ilona, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta:  0-3 éves életkorban a tavalyihoz képest majdnem duplájára nőtt a korai beavatkozást igényelő esetek száma, köztük az autizmus spekrtumzavar jeleit mutató gyermekeké.

 

Dávid Ilona, főigazgató

 

– Vannak olyan tanulmányok  amelyek szerint már csecsemőkorban megfigyelhetőek olyan  tipikus jelek, amelyek alapján gyanítható az eltérés, de valójában 4-5 éves korban mondható ki teljes biztonsággal a diagnózis. Több kutatás is bebizonyította, hogy a korán megtörtént beavatkozás nagyon sok olyan idegrendszeri eltérést helyre tud hozni, amely megelőzi a későbbi tanulási problémákat vagy súlyos viselkedési zavarokat. Azért is nagyon fontos a korai felismerés és a beavatkozás, mert a későbbi életkorban a közösségbe való beilleszkedést vagy a tanulást könnyebbé tudjuk tenni – hangsúlyozta a szakszolgálat főigazgatója.

– A szakmai továbbképzésen, műhelymunkán, a tagintéményeinkből azok a főleg korai fejlesztésen, szakértői bizottságban dolgozó kollegák vannak itt akik részt vesznek az autista gyermekek ellátásában, illetve diagnosztizálásában – tájékoztatott a fórumnak helyet adó gyulai intézmény vezetője. – Azért van erre szükség mert évről-évre azt tapasztaljuk, hogy már a korai életszakaszban jelentősen nő azoknak a gyermekeknek a száma, akik végül autizmus spektrumzavar diagnózist kapnak.

– Egyre több szülő fordul hozzánk segítségért, olyan típusú problémákkal, amelyek arra utalnak, hogy a gyermek nem tud kapcsolatot teremteni a kortásaival vagy a szülein kívűl más felnőtekkel. Nem beszélnek két-három éves korban, vagy ha beszélnek is, nagyon lassan gyarapszik a szókincsük, betanult sémákat mondogatnak, nehezen tudnak változtatni a megszokott szokásaikon, környezetükön és az ilyen elyzetekre gyakran hisztivel reagálnak. A pedagógia szakszolgálatoknál abban tudnak segíteni, hogy a vizsgálatok elvégzése után a szülőkkel közösen megbeszélik, milyen foglalkozások segíthetnének, és hogyan tudják otthon fejleszteni a gyermeküket. Az autizmus spektrumzavar pontos diagnózisát pedig a megyei szakértői bizottságok állapíthatják meg – hangsúlyozta Dóczi Józsefné, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyulai Tagintézményének igazgatója.

További programok »

FEL