Áprilisban csökken az üzemanyag jövedéki adója

2021. március 25. 16:37 | behir

Egy új rendszer a fogyasztókat védi a drasztikus áremelkedéstől.

– Április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal kevesebb lesz a jövedéki adó – írta közleményében Izer Norbert. Az adóügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy Magyarország az európai jövedékiadó-emelési trendet egyedi módon alkalmazza.

A megoldás lényege az, hogy a jövedéki adó mértéke csak abban az esetben emelkedik, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára.

– Az új adómeghatározás rendszere kifejezetten védi a fogyasztókat a nagymértékű áremelkedéstől, hiszen a magasabb adómérték – szemben egy egyszeri adómérték-emeléssel – csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak – ismertette az államtitkár. Mint írta, ha a kőolaj világpiaci ára tartósan 50 amerikai dollár/hordó érték feletti, akkor a következő negyedévtől a korábbi, alacsonyabb adómérték automatikusan visszaáll.

2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egyhordónyi kőolaj világpiaci átlagára, így április 1-jén a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL