Adócsalók előzetesben

2017. május 25. 09:51 | Zsíros András

A Békés Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kezdeményezte egy 56 éves és egy 47 éves gyulai, illetőleg egy 42 éves és egy 30 éves békési férfi előzetes letartóztatását.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható, hogy az 56 éves gyulai férfi ügyvezetése alatt álló gyulai kft. 2014. IV. negyedévétől 2017. I. negyedévéig bezárólag különféle gépeket és pótkocsikat szerzett be a Közösségen belül, amelyeket belföldön értékesített. Tekintettel arra, hogy az ügyvezető a Közösségi beszerzések esetén Áfa-levonással nem élhetett, ezért az általa vezetett gazdasági társaság könyvelésében és adóbevallásaiban a külföldön megvásárolt gépkocsikat belföldi társaságoktól származóként tüntette fel. Ezek a gazdasági társaságok tényleges tevékenységet nem végeztek, a beszerzési láncban történő szerepeltetésük célja kizárólag az volt, hogy a nevükben kiállított fiktív számlák, bizonylatok felhasználásával a gyulai cég könyvelésében belföldi beszerzést tüntessen fel, a valótlan tartalmú számlák felhasználásával pedig jogosulatlanul Áfa-levonással éljen, ezáltal csökkentve a társaság fizetendő adóját. A valótlan tartalmú számlákat a másik három gyanúsított állította ki három Békés megyei székhelyű vállalkozás nevében. A gyanúsítottak cselekményükkel összesen 155 M Ft összegű adóhiányt okoztak.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélyére tekintettel, másrészt azért került sor, mert megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével a büntetőeljárás sikerét veszélyeztetnék, illetőleg a huzamos ideje fennálló, folyamatos elkövetésre figyelemmel a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak előzetes eltartóztatását 30 napra elrendelte.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

FEL