Gyulán a végvári vitézek pünkösdi királyt választottak

2020. június 1. 14:13 | Sipos Gábor

Rövid, mint a pünkösdi királyság. Ám a címet el kell nyerni és ehhez három próbán át vezet az út, legalábbis a gyulai végvári vitézek számára. A Gyulai Várban korhű öltözetű és fegyverzetű vitézek szórakoztatták az érdeklődőket három napon át

A gyulai vár idei első szabadtéri programját rendezték meg a hosszú hétvégén. Szombaton és vasárnap a Kerecsényi László hagyományőrző egyesület tagjai bajvívásban, íjászatban és lőfegyverhasználatban mérték össze tudásukat.

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a pandémiás szabályoknak megfelelően látogatható a vár. A nyitott kiállítótereket tekinthetik meg az érdeklődők és az olyan közösség terekben, mint például a csigalépcső, kézfertőtlenítésre van lehetőség.

 

 

– A hosszú hétvégén a gyulai vitézek pünkösdi királyt választottak maguk közül. Ez a látnivaló nagyon sok érdeklődőt vonzott.  Érezhető, hogy az emberek szeretnének kiszabadulni a négy fal közül – mondta Fábián Tamás.

A kétnapos gyakorlást követően, pünkösd hétfőn már a pünkösdi királyi címért folyt a küzdelem. A nemes vitézek és az újoncok megválasztották a pünkösdi királyt. A palástot és a koszorút az kapta, aki a legjobban szerepelt a három próbán. A vitézek az ágyú körül tevékenykedtek, bemutatták íjásztehetségüket, és végül egy 1600-as évekből származó, eredeti ágyúgolyón az erejüket is. A jelölteknek ez utóbbi vasgolyót kellett minél több ideig kell kitartaniuk félkézzel.

 

 

A pünkösdi király címet végül Ócsai Norbert kapta, aki szerint a próbák közül az ágyúgolyó kitartása volt a legnehezebb.

– Az első két próba nem okozott gondot, inkább csak az erőpróba volt megterhelő. Büszke vagyok a címre – mondta mosolyogva az újdonsült pünkösdi király.

Galéria

További programok »

Gyula

Különleges ijászverseny a Gyulai Várnál

"Ki lesz a Gyulai Vár bajnoka? " címmel egyedülálló íjászversenyt szervez a Kerecsényi László Íjász Egyesület július 11-én. A csapatversenyben a gyulai vár fokáról kell célba találniuk az íjászoknak
2020. július 8. 00:00
FEL