A Vajdaságban folytatódott a Europe for Citizens projekt

2016. október 12. 07:55 | Laczkó Viktória

A Europe For Citizens program keretein belül megvalósuló „Közösségek hálózata a polgári kezdeményezés elemzésére az európai demokrácia mentén” projekt kapcsán tartottak konferenciát hétvégén. A program második eseményére ezúttal Szerbiában került sor Moholon - áll a sajtóközleményben. 

Békés városa 2015-ben testvértelepülésekkel és partner városokkal összefogva nyújtott be pályázatot az EU audiovizuális oktatási és kulturális ügynökségének, amelyet aztán támogatásra alkalmasnak ítéltek Brüsszelben.

Az esemény fő témája ezúttal is az európai polgári kezdeményezések voltak, de emellett a különböző országokból érkező civil szervezetek tanácskozhattak a határon átnyúló pályázati lehetőségekről és osztották meg projektötleteiket egymással.

A házigazda szerepét a helyi „Pro Communitas” töltötte be, mely szervezet elnöke Bálint Ferenc köszöntötte a vendégeket és felvezette a tanácskozás programját, ezt követően Világos Tibor képviselő prezentációban mutatta be a települést és az elmúlt évek során végig vitt projektek vívmányait.

A projekt szakmai megvalósításáért Szilágyi Tibor adjunktus felelt, aki előadást is tartott, valamint koordinálta a workshop-ot.

Az eseményt jelen volt Butás Béla a VMSZ képviseletében, aki előadásában prezentálta a demokrácia és a kisebbségek helyzetét Szerbiában.

A békési delegációt Izsó Gábor polgármester vezette, aki beszédében örömét fejezte ki, hogy a projekt magas szintű szakmai tartalommal valósul meg, a részvevők széles körű ismeretanyaggal gazdagodtak.

- A meglévő élénk testvérvárosi viszonyokon túl, további együttműködő partnerekkel bővült a Békés Város kapcsolatrendszere, elindultak az egyeztetések, többek közt a gazdaság, a kultúra és a sport vonatkozásában is, reményeim szerint ezeket konkrét, sikeres pályázatok fogják követni – mondta a polgármester.

A projekt következő eseményének a lengyelországi Myszkow ad majd otthont novemberben.

FEL