A turizmust és foglalkoztatást viselte meg leginkább a járványhelyzet

2020. július 29. 17:01 | Gyemendi Réka

A Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum partnerségi rendezvényét a Csabagyöngye Kulturális Központban tartották szerdán. A résztvevők, előadók a járvány miatt kialakult helyzetet értékelték a turizmus, valamint a foglalkoztatás szempontjából.

A rendezvényen köszöntőt mondott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Elmondta, hogy az élet sok területét átalakította a járvány, ami megfigyelhető a partnerségi paktum projekttel kapcsolatban is. 

– Az a célja egy foglalkoztatási együttműködésnek, hogy munkahelyteremtéssel, képzéssel és átképzéssel a munkáltatók és munkavállalók kapcsolatának erősítésével a munkaerőpiacon jó folyamatokat indítson el és tartson fent. Egy ilyen változás, mint az idei, átírja a paktum terveit. De bízhatunk abban, hogy minden rossznak valamikor vége lesz. Tudjuk, hogy az országgyűlés július 3-án elfogadta a jövő évi költségvetést, ami már 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol körülbelül 3 százalékos infláció mellett és a hiánycél is körülbelül ekkora – ismertette az országgyűlési képviselő.  

A rendezvényt Opauszki Zoltán, az Irányító Csoport elnöke nyitotta meg. Elmondta: láthattuk az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy a turizmus talán az egyik legérzékenyebb egy-egy hasonló helyzetre.

– Hirtelen leült az ágazat teljesítménye, viszont amikor a megfelelő támogatást, impulzusokat megkapja az ágazat, akkor láthatjuk, hogy nagyon erős fellendülés is megindul. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb eszközzel tudjuk támogatni a turizmusban tevékenykedőket, mert ez a térség gazdasági aktivitását is növeli, erősíti már rövid távon is – fogalmazott. 

Juhász Marianna osztályvezető a Békés Megyei Kormányhivatal által nyújtható foglalkoztatási támogatások rendszeréről tartott előadást, Szatmári Csaba ügyvéd pedig az egyes munkajogi kérdésekről tartott felvilágosítást. Kiemelte: munkajogi szempontból nézve a járványt elmondható, hogy nagyon sok munkáltató nem tudta foglalkoztatni a munkavállalóit. 

– Sajnos ebből nem lehet leszűrni azt a következtetést munkáltatói szempontból, hogy nem kell a munkavállaló alapbérét kifizetni. A munkavállalónak akkor is jár alapbér, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének nem tud eleget tenni. Ez alól egyetlen kivétel van: ha elháríthatatlan külső ok okozza azt, hogy a munkáltató nem tud munkát biztosítani. Ez az ok azonban csak akkor lép fel, ha hatósági korlátozás érinti kifejezetten a munkáltatót. Például ha elrendeli a hatóság, hogy zárjon be egy vendéglátóipari egység, akkor mentesül az alapbér kifizetési kötelezettség alól. Ha ilyen szigorúan konkretizált oka nincs annak, hogy miért nem tud munkát biztosítani, akkor a munkavállalónak az alapbért ki kell fizetnie – ecsetelte a szakjogász.

Szatmári Csaba kiemelte, hogy emiatt sok munkáltató próbált fizetés nélküli szabadság irányába mozdulni, azonban ezt egyoldalúan nem lehet elrendelni, csak a munkavállaló és a munkáltató megállapodása esetén lehet érvényes. Azt is elmondta, hogy sok munkáltató rendelt még el otthoni munkavégzést, ami a jelenlegi munka törvénykövének szabályai szerint szintén csak a munkáltató és munkavállaló közös megegyezése esetén lehetséges. Azonban a kormány megengedte ezt a speciális intézkedésként a veszélyhelyzet alatt. 

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet vezetője az "Egyes szolgáltatások fejlesztésének lehetőségei a Körösök Völgyében, az aktív turizmus mentén" címmel tartott ismertetőt a vendégeknek. A Körösök Völgye Natúrpark egyesület képviselője egy ötéves tervet mutatott be a paktum partnerségi rendezvényen.

– A foglalkoztatási paktum keretében rövidebb távra, egy-két évre való lehetőséget biztosítanak a munkáltatók számára azzal kapcsolatban, hogy hogyan is tudnak foglalkoztatni az egyes térségekben embereket. Mi viszont egy olyan lehetőséget ajánlunk a turizmusban tevékenykedő munkáltatóknak, melyből kiderül, hogy mi az, amire építhetnek, ha hosszútávra szeretnének embereket felvenni. A turizmus az egyesületünk

tevékenységi körébe tartozik. Közös célunk egy budapesti háttérintézménnyel együtt, hogy a Körösök Völgye aktív turisztikai területté váljon a hazai palettán – fogalmazott Pócsi Gabriella.

 

A rendezvény a TOP-6.8.2-15-BC1-2016-00001 azonosító számú, „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város területén és várostérségében” című projekt keretében valósult meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – ismét lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2023. december 6. 10:13
FEL