A trianoni békediktátum ellen gyűjtenek aláírást

2018. november 9. 18:28 | Varga Diána

Békéscsabán is aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyarok Világszövetsége és a Trianon Társaság azért, hogy még a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója előtt egymillió aláírást gyűjtsenek össze. A cél, hogy a döntéshozók figyelmét is felhívják ügyükre, végső soron pedig karolják fel azt. 

A trianoni békediktátum aláírása előtti határok visszaállítására több szónók is felhívta a figyelmet pénteken délután, Békéscsabán, a Szent István téren. Rácz Szabó László, a Magyarok Világszövetségének délvidéki elnöke szerint a békediktátummal szembeszállni nem lehetőség, hanem kötelesség, véleménye szerint a magyaroknak igazságot kell szolgáltatni egy hazugságon alapuló bűntettel szemben. Kiemelte: szeretné, ha a mostani kormány felkarolná az ügyet és visszakövetelné az elcsatolt területeket. 

Gábor Ferenc, a Magyarok Világszövetségének erdélyi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy minden magyar támogatására szükség van ahhoz, hogy a döntéshozók figyelmét ráirányítsák az ügyre. Véleménye szerint ma kulturálisan és nyelvileg semmisítik meg, tartják nyomás alatt a magyarságot például Romániában és Szerbiában, ezért határozott fellépést sürgetett. 

Bottyán Zoltán, a Magyarok Világszövetségének elnökhelyettese történeti áttekintés mellett hangsúlyozta: céljuk, hogy a békediktátum aláírásának évfordulója előtt összegyűljön az egymillió aláírás a Nemzeti konzultáció Trianonról című aláírásgyűjtésre. A szervezők tájékoztatása szerint a kezdeményezésre eddig több mint kétszázezer aláírás gyűlt össze.

 

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL