A tanyasi életmód értékeit hangsúlyozták

Csütörtökön tartották a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szervezésében a “Tanyák a Körösök Körül” nyitott tanyagazdaságok hálózatának hivatalos megnyitó ünnepségét. Az egyesület a 2017. évi Tanyafejlesztési Program által nyújtotta lehetőségnek köszönhetően a Natúrpark területén egy tanyasi ösvényt, valamint nyitott tanyagazdaságok hálózatát hívta életre.

A szervezet céljai között szerepel a tanyasi életmód hagyományainak, értékeinek, valamint a jelenkori tanyavilágnak a bemutatása az országosan egyedüliként kialakított tanösvényen keresztül. Ezen felül szeretnék elérni, hogy a helyi lakosok, továbbá a térségbe látogató turisták megismerjék a tanyagazdaságok mindennapjait a 21. században.

A rendezvényen köszöntőt mondott Baran Ádám, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet-vezetője. Elmondta, az egyesületet 2002-ben hozták létre tagönkormányzatok illetve civil szervezetek azzal a céllal, hogy a magyar turizmus térképén létrehozzanak egy olyan pontot, amely a térség értékeit maximálisan hangsúlyozza.

– Nagyon sokrétű az a tevékenység, amelyet a szervezet folytat: oktatás, szemléletformálás, aktív- és ökoturizmus, környezet- és természetvédelem, terület- és vidékfejlesztés. Rengeteg sokszínű projektünk volt csak az elmúlt évtizedben, tagönkormányzatokkal együttműködve, uniós és különböző kormányzati forrásokat felhasználva, és a munkaszervezet munkatársai áldozatos munkájának is köszönhetően. Büszkék vagyunk arra, hogy mennyi és milyen sokszímű projekteket valósítottunk meg az elmúlt 10 évben – hangsúlyozta Baran Ádám.

Kiemelte a kerékpárút-fejlesztést, valamint a zöld szemléletformálást is, amelyre különösen büszkék, hiszen ez a tevékenység országos szinten is egyedülálló.

 

Fotó: Tószögi György

 

Pócsi Gabriella, az egyesület vidékfejlesztési szakértője és projektmenedzsere összefoglalta az elmúlt egy- másfél év történéseit, amely a projekt megvalósítását jelentette. Elmondta: a tanyasi tanösvény kialakítása egy tematikus túraútvonal létrehozását és térképen való ábrázolását jelenti, továbbá a szükséges prospektusok, táblák és arculati elemek kidolgozását. A nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítása során tájékoztató előadásokat tartanak, valamint kapcsolatépítés céljából szakmai fórumot rendeznek majd. Mindkét cél során a résztvevő tanyagazdaságoknak lehetőségük lesz a Natúrpark honlapján megjelenni a tanösvény vagy a hálózat tagjaként.

A hálózathoz csatlakozott gazdaságoknak oklevelet is átadtak az eseményen, a látogatók pedig megismerkedhettek a gazdák termékeivel.

 

Megosztás:

Címke: , ,