A szomszédos országokban sem lassul a járvány

2020. október 28. 11:25 | Vincze Attila

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzott, hogy a szomszédos országokban is egyre magasabb a koronavírussal fertőzöttek aránya. A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy mérlegeljék a külföldi utazás lehetőségét. Utánajártunk, hogy mire számíthat az, aki mégis kiutazna valamelyik szomszédunkhoz.

Ha Békés megyéből indulunk ki, akkor Románia van hozzánk a legközelebb. Ott a fertőzés továbbra is gyorsuló ütemben terjed, a legtöbb nagyvárosban már helyhiány alakult ki, a szakemberek attól tartanak, hogy túlterhelődéshez közelít az egészségügyi rendszer. Kedden először haladta meg a százat a halálesetek száma, az utóbbi napon pedig újabb 4724 fertőzést diagnosztizáltak. Romániában már több mint 6500 áldozatot követelt a járvány, és 217 ezer embernél mutatták ki a vírust, közülük több mint 55 ezren jelenleg is fertőzők.

Szerbiában jobb a helyzet, ott a legutolsó összesítés szerint egy nap alatt 341 új koronavírusos esetet vettek jegyzékbe, és egy személy hunyt el. Kórházban 768 beteget ápolnak, közülük 39-en vannak lélegeztetőgépen. Déli szomszédunknál az azonosított betegek 15 százaléka kórházba kerül. Az iskolák egyelőre nem zártak be, azonban a szerb szakemberek szerint szigorodnak majd az óvintézkedések, ha ilyen tempóban terjed a járvány.

Nyugat felé haladva Horvátországban hétfő éjfél óta két hétre újabb szigorításokat vezettek be. Például korlátozzák a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező a maszk viselése nyílt térben is. A szigorításokról azután döntött a válságstáb, hogy a héten sorra dőltek meg a korábbi csúcsok az újonnan regisztrált fertőzöttek számában, és egyre több embernek van szüksége kórházi ellátásra. Horvátországban vasárnapra és hétfőre már több mint kétezer főre nőtt az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma.

Szlovéniában keddtől lakhelyelhagyási tilalmat vezetett be a kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére. Szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok is, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok. A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint vasárnap 1116-tal 24 068-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Ausztriában a hétvégén már jócskán meghaladta a háromezret a napi fertőzésszám, ezért vasárnaptól újabb korlátozások léptek életbe. A magánjellegű kisebb összejöveteleken egyszerre legfeljebb hatan tartózkodhatnak zárt helyiségben, szabadtéren pedig 12-en. A nagyobb, zárt helyiségekben legfeljebb ezren, a tömeges szabadtéri rendezvényeket pedig maximum 1500-an tartózkodhatnak. Bővítették azoknak a helyszíneknek a listáját, ahol kötelező a védőmaszk viselése, így például már a vasútmegállókban és -állomásokon, illetve bevásárlóközpontokban is fel kell venni.

Szlovákiában szombat óta kijárási tilalom van érvényben, amit egyelőre november elsejéig rendeltek el. Ez azt jelenti, hogy az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami - tekintettel a közelgő halottak napjára - érzékenyen érinti a lakosságot. Szlovákiában a teljes lakosságot tesztelik, a legfrissebb adatok szerint eddig 3,87%-kos a fertőzöttségi arány.

Ukrajnában sem lassul a vírus terjedése, az utóbbi napokban hat-hét ezer feletti új fertőzöttet és több mint száz elhunytat regisztráltak 24 óra leforgása alatt. A beszámolók szerint egyre kevesebb a szabad kórházi ágy, tömegesen mondanak fel az egészségügyi dolgozók, a betegágyak leterheltsége országos átlagban már 61 százalékos. 

Összességében elmondható, hogy a környező országokban sem jobb a járványügyi helyzet, mint nálunk, ugyan kisebb különbségek vannak, de a tendencia mindenütt jól megfigyelhető: egyre több a koronavírussal fertőzött, sok helyen már szigorítanak is, így érdemes kétszer is átgondolni, hogy elutazzunk-e mostanában valamelyik szomszédunkhoz. 

Forrás: behir.hu, portfolio.hu, rtv.rs, nepszava.hu, infostart.hu

További programok »

FEL